Злоупотребите с майчинство намаляват

106
Злоупотребите с майчинство намаляват

Заради новите правила за изчисляване

Злоупотребите с майчинство намаляват. От началото на годината досега броят на обезщетенията за бременност и раждане са с близо 3 хиляди по-малко спрямо същия период на 2010 г.

За да се пресече практиката, при която бъдещи майки започват да се осигуряват на висока заплата, когато разберат, че са бременни, от началото на годината действат нови правила - размерът на майчинството се изчислява на база не 12, а 18 месеца преди раждането.

Въпреки че промяната действа от пет месеца, резултати вече има, посочва bTV. Един ден майчинство вече струва на НОИ с 9% по-малко. От началото на тази година досега са отпуснати 132 майчинства на максималния размер срещу близо 200 за същия период на миналата година.

Най-пресният пример за злоупотреба е от преди две седмици. В столична баничарница две жени изведнъж започват да получават по 700 лева заплата, докато колегите им на същия пост и със същата квалификация вземат минималното възнаграждение.

Паралелно с това баничарницата регистрира пред данъчните ниски приходи. Сигналът в НОИ е подаден от един от колегите на двете жени, решил, че е ощетен. Разследващите вече работят по случая.

Междувременно, подобна практика среща одобрение сред други млади майки. Те смятат, че злоупотребите са дело не на младите жени, а на работодателите.

Не спира и борбата с друга практика сред майките - неправомерно получаване на пари за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, при положение че то е на ясла. Казусът днес се гледаше от Комисията за защита от дискриминация. Жалби са подали над 300 майки, които трябва да връщат солидни суми на НОИ.

Според Върховния административен съд, НОИ има право да си получи парите обратно. Решението на комисията пък ще стане ясно през юли.

Като се има предвид, че голяма част от сумите вече са върнати или са разсрочени, тези 300 майки са около 3-4 % от всички некоректни. Възниква въпросът: Ако комисията прецени, че има дискриминация, какво става с останалите 97%, които са върнали сумите?Добави коментар