Зимните обувки и студа

180
Зимните обувки и студа

Как да ги подготвим за него

Зима е, но заради по-високите температури много от нас ходят все още с маратонки. Днес обаче идва застудяване и синоптиците предвиждат сняг. Затова е хубаво да подготвим зимните си обувки. Ето няколко трика на hitrinibg.com, с които краката ви винаги ще са на топло през зимата, представени от вестник "Стандарт".

Ако се приберете с подгизнали крака, е хубаво, след като събуете обувките, да ги напълните с вестници за по-бързо изсъхване в правилната форма. Постелете хартия на пода или осигурете пространство между мокрите подметки и земята под тях. Добре е да сушите обувките в топло помещение, но без те да са изложени на пряка топлина в близост до отоплителни уреди.

За да осигурите по-добра непромокаемост на кожените обувки, можете да ги обработите със специален препарат. Съществуват много по-евтини и ефикасни начини за импрегниране на кожата – намазване със свинска или гъша мас, течен парафин, глицерин, комбинация от терпентин, парафин и мазнина, пчелен восък, ланолин, смесени равни части олио и оцет, вазелин. Бъдете внимателни при намазването на светли или цветни зимни обувки, възможно е при нанасянето на по-голямо количество мазно вещество те да потъмнеят трайно.

Доброто запазване на патъчките ни зависи и от почистването им. Отстранявайте натрупаните кал, прах и замърсявания възможно най-скоро след като се събуете. За кожените обувки почистването с парцал, намазването с боя и излъскване с четка са незаменими. Лачените обувки са почистват добре с памучен плат, хубаво е, за да ги запазите по-дълго, да ги намазвате понякога със специализиран препарат за лак или рициново масло, след това отново се забърсват с памучен парцал.

Обувките от велур и набук се почистват с четка, парцал от плюш или кадифе, има също и специални гъби за почистване на този тип покритие. Освен препаратите, които са предназначени за велур и набук, може да перете обувките от тези материи. Препоръчително е това да става ръчно с щадящ препарат за пране или съдове и топла вода. След изпиране подсушете със стара хавлия и напълнете с вестници, поставете върху калъп или опънете на поставка за да не губят своята форма при съхненето. Не се изкушавайте да изстисквате, защото това грубо действие може да намачка материала необратимо.Добави коментар