Зелени уроци

188
Зелени уроци

За деца и родители

Деца изучават Червената книга на България - започват със застрашените и изчезващи растения. После показват как се берат билки - за да останат на корена си. Знаят вече и кога са най-лековити билките - ако са брани през май и юни, в слънчев ден.

Черпят гостите си с чай от мента, като им обясняват, че тя и риганът са две от растенията, които са едновременно билка и подправка. Подаряват им картички с еделвайс, витошко лале и пясъчна лилия - защото истинските е добре да останат в планината или на морския бряг.

Открит урок в детска градина в Благоевград се оказва еднакво полезен за деца и родители. Според педагога Силвия Георгиева, привлечени в темата, родителите ще продължат урока по-нататък (а може и да са го започнали) - когато са на семейна разходка в гората или когато гледат научно-популярен филм. Така се получава едно добро сътрудничество.

Автор на "зелена" поредица от уроци, тя е убедена, че отговорността за състоянието на околната среда се залага точно на тази възраст. У детето връзката с природата е много по-силна, отколкото при нас, обременените с "шума" на амбициите и проблемите, казва Георгиева.

То много по-ясно чува гласа на птиците, забелязва и най-дребния стрък незабравка, боли го повече види ли страдащо животно. Тази естествена предразположеност трябва максимално да се използва, за да се създават устойчиви навици и вкус към красивото и истинското. С тях децата заразяват майките и бащите си, връщайки ги към забравени образи и усещания.Когато заедно наблюдават в детска градина "Мак" дъгата, формата на облаците, дъжда или залеза, малките момчета и момичета обещават да разкажат за това вкъщи. Само дето трудно ще им повярват, че са се изкачили по дъгата - любима детска мечта, казва с усмивка Силвия Георгиева, цитирана от novini.bg.

В домовете си всички пазят подарък от предишен урок - рози, изплетени от употребявани найлонови торбички. С тях четиригодишните са приканили възрастните да намалят употребата им, а употребените да превърнат в нещо полезно и красиво.

Пазят също камиони и къщи от рециклирани материали - помагали на животни в гората да почистят поляната си, а после разделно събраните хартия, стъкло и пластмаса превърнали в каквото си поискат.

Пиейки сега чая, децата си повтарят, че ползата му не е само в това да прогони някаква болка. Целта на новия урок е те да приемат, че билките са дар от гората или полето, който ни зарежда с настроение и здраве.

Независимо от това дали ще откъснат стрък мащерка или ще го имат от магазина, ще знаят, че той е част от вълшебната работилница на Природата, до което може да се докоснем лесно и по всяко време. А също, че от нас зависи колко дълго ще го имаме, че ресурсите на планетата не са безгранични и трябва да се използват разумно. Следващ урок ще е за меда и пчелите.Добави коментар