Здравословният начин на живот влияе на мозъка, забавя симптомите на Алцхаймер

105
Здравословният начин на живот влияе на мозъка, забавя симптомите на Алцхаймер

Стресът може да отключи заболяването при хора, които имат предпоставки да го развият

47 милиона души по света страдат от болестта на Алцаймер. Това е най-честата причина за деменция, а различните форми на деменция се очаква да бъдат болестта на 21 век. Колкото повече става застаряващото население на Европа, толкова повече засегнати има. У нас няма точна статистика, но чрез извадки и контролни групи се предполага, че болните са 100 хиляди, обясни в предаването "Преди всички" Лора Любенова от Сдружение “Алцхаймер” - България.

Сред първите симптоми са забравяне и загубване. Фондацията предлага сертифицирани въпросници, които всеки може да попълни сам и да се ориентира дали има риск. Здравословният начин на живот и физическата подготовка допринасят за забавяне на симптомите на болестта или за неразвиването им.

Освен стандартното предположение, че нездравословният начин на живот се отразява върху сърдечно-съдовата система и теглото, е валидно и другото – че се отразява много силно на нашия мозък, стана ясно от думите на Лора Любенова. До този момент няма лек в световен мащаб. Има различни препарати, които забавят процесите и поддържат мозъка. Сдружение „Алцхайхер“ – България поддържа Фейсбук страница и гореща телефонна линия за семейства на болни от Алцхаймер.

„Освен лекарствата, близките спират да почиват, основното нещо е грижата за болния, спират да работят, тогава е много трудно да издържат себе си и болния. И се влиза в един кръг...“, разказа Лора Любенова. „Няма социална система и линия, по която ние да им кажем – това е пътят и там ще имате помощ“, подчерта тя.

Стресът може да отключи заболяването при хора, които имат предпоставки да го развият, уточни Любенова, цитирана от БНР. „Има и генетична предразположеност при хора дори под 60 години, в ранните 50 започват да развиват симптомите.“

Добави коментар