Защо трябва да се прегръщаме по-често?

60
Защо трябва да се прегръщаме по-често?

В свят, в който повечето хора се превръщат във все по-апатични, егоистични и затворени, прегръдките ни напомнят, че всички ние сме просто хора

В свят, в който повечето хора се превръщат във все по-апатични, егоистични и затворени, прегръдките ни напомнят, че всички ние сме просто хора, които искат да обичат и да бъдат обичани, нуждаещи се да се свържем на по-дълбоко ниво с малко смислено взаимодействие. Независимо дали се чувствате изгубени, пропаднали в борбите на ежедневието или просто тъжни и празни, понякога една прегръдка е всичко, от което се нуждаете, пише „Сабах“.

И според психиатъра и психотерапевта доц. Радван Юнай, всеки ден трябва да се възползваме от лечебната сила на прегръдките и да не се лишаваме от този акт, който е мощен двигател на здравето и имунитета, посочва БГНЕС.

Изтъквайки, че отскоро медицинските изследвания за щастието и доверието набират скорост, Юнай казва: „В днешно време, когато самотата и индивидуалността са толкова на преден план, необходимостта да се отговори на въпроси като„ защо не сме щастливи? “ и „какво правим грешно?“ става все по-очевидна и необходима. В този момент науката сочи окситоцина като отговор.”Окситоцинът, наричан още „хормон на любовта“, се произвежда в хипоталамуса и се секретира от хипофизната жлеза в основата на мозъка. Той играе важна роля както за мъжките, така и за женските репродуктивни функции – от сексуалната активност до раждането и кърменето.

„Като хормон, свързан най-вече с репродукцията, окситоцинът се отделя в големи количества по време на и след раждането. Той влияе на майчинското поведение. В някои моменти обаче той помага да се изгради доверие и лоялност между съпрузите, насърчава любовта, социализацията и разбирането и повишава симптомите на тревожност“, казва Юнай.

Турският лекар предупреждава, че липсата на окситоцин може да предизвика арогантност, несигурност, отчуждение от обществото и редица психологически разстройства, както и да повиши склонността към лъжа.

Подчертавайки, че прегръщането и гушкането е най-лесният начин да увеличим секрецията на окситоцин в ежедневието си, той казва: “Изглежда, че сме забравили да се прегръщаме заради стреса в ежедневието, умората, самотата, икономическите проблеми, както и да отделяме достатъчно време един за друг.”

Въпреки че прегръдката има много подкрепени от науката ползи за здравето, д-р Юнай изброява 20 причини, поради които прегръдките са толкова полезни за нас:

Това е най-лесният и бърз начин да се почувстваме щастливи.
Чувстваме се по-сигурни и се справяме с живота по-лесно.
Даваме успокоение на другите. Правим нашите приятели, съпрузи и деца по-сигурни около нас. Повишаваме тяхното самочувствие.
Прегръщането е най-красивата форма на общуване; улеснява разбирането или споделянето.
Намалява нашите притеснения. Ние помагаме на другите да се почувстват по-спокойни, а притесненията им да се вземат почивка.
Ставаме по-социални. Чувстваме се по-комфортно в обществото.
Карат ни да се чувстваме по-малко стегнати, неспокойни и нервни. Можем по-лесно да се справим със стреса.
Помагат ни да спим по-добре през нощта и да се събудим, чувствайки се заредени с енергия, готови за новия ден.
Това ни прави по-защитени с помощта на най-близките и най-скъпите ни.
Ставаме по-състрадателни.
Помага за намаляване на болката и е един от най-добрите начини за справяне с мъката.
Нашите ангажираност и лоялност към нашите приятели, съпрузи и деца се увеличават.
Имаме по-искрени отношения, свободни от лъжи.
Прегръдките са ключови за по-леката бременност.
Те могат да помогнат за предотвратяване на следродилна депресия при майката. Те също могат да засилят кърмата.
Прегръщането и гушкането засилват интимността между партньорите.
Нашите семейни партньори ни изглеждат по-привлекателни, когато ги прегръщаме по-често.
Прегръдките ни пречат да се впускаме в ненужни битки, конфликти и спорове в отношенията си.
Помагат ни да се влюбим и да останем влюбени. Те облекчават сърдечната болка.

Може би най-голямата полза от прегръдката е способността да ни предпази от депресия. Тя ни позволява да се справим със стреса в ежедневието по най-простия, постоянен и лесен начин. Намалява времето на лечение при дълги, изморителни психологически или психиатрични процеси.

Добави коментар