Защо се бавят майчинските?

163
Защо се бавят майчинските?

Преведени са парите на предалите документи до 5 май

Десетки сигнали за забавени плащания на майчински и на болнични от градовете София, Свищов, Пловдив, Бургас получи bTV.

Каква е причината парите да не стигат до хората?

Отговорът, който майките са получили от териториалните подразделения на Осигурителния институт за забавянето, е: "Заради годишното преизчисление на обезщетенията".

От централата на НОИ в София обаче отричат да има извънредно закъснение на изплащането на обезщетенията за гледане на дете, по болест и други по тази причина. Сигналите обаче не са малко и са за сериозен период за забавяне от два месеца.

Как се гледа дете със забавени 240 лева?

Забавяне от месец, когато трябва да сметнеш как да гледаш дете с 240 лева, е сложна задача за повечето семейства с малки деца.

„Миналата година пак имаше такъв проблем, казаха ми, че правят годишно преизчисление. От 1 април до 20 май нямаше втори превод. Нашето семейство трябваше да разпредели незнайно как бюджета", разказва Райна Гагова. Подобен сигнал има и от Пловдив.

От Осигурителния институт казват, че преизчислението не е причина за забавянето. От НОИ припомнят на гражданите, че парите се превеждат 15 работни дни, след като ведомостите и болничните от работодателите стигнат до тях.

Защо се бавят парите?

Обикновено парите се бавят, когато работодателите занесат по-късно ведомостите или когато болничните са объркани. Сами трябва да следите как се предвижва вашият болничен. Днес са преведени обезщетения и майчински на тези, които са предали документите си до 5 май.Коментари

Коментар: 1

Това е пълна простотия! Лъжат отново! Моите документи са внесени на 20 април! И все още не съм получила каквото и да е обезщетение!


  • 1

Добави коментар