Защо прозявката е заразителна?

145
Защо прозявката е заразителна?

Доскоро се вярваше, че заразното прозяване се дължи на емпатия, умора и ниски нива на енергия

Прозяването е толкова заразно, че не само ако видите някой друг да се прозява и на вас ви иде да зяпнете, но дори и когато чуете, кажете или прочетете думата „прозяване“ ви се прозява. Достатъчно е само да си го помислите. Вижте защо прозявката е заразителна:

Доскоро се вярваше, че заразното прозяване се дължи на емпатия, умора и ниски нива на енергия. Американски учени обаче оборват теорията за феномена, като наблягат по-скоро на гените, отколкото на емпатията. Според тези учени възрастта има огромно значение при прихващането на прозявки. Примерно това епидемично подмятане на прозявки не се появява при деца под 4 годишна възраст.

Може това изследване да ви звучи безумно, но всъщност целта му е да докаже, че един и същи ген отговаря за заразителната прозявка и за някои заболявания като аутизъм и шизофрения.

Същите учени изследват прозявките на деца с аутизъм във възраст между 6 и 15 години. Установяват, че децата с по-тежка форма на заболяването прихващат по-трудно прозявките на другите, съобщава БТА.

Въпреки че не всеки прихваща вируса на прозявката, научно доказано е, че заразителните прозявки са факт. Просто не е научно доказано защо са факт. Да, дори и тези мега умни учени не са открили причината за заразителното прозяване.

Добави коментар