Защо не изплащат издръжка?

71
Защо не изплащат издръжка?

Пречките пред самотните родители

Държавата блокира достъпа на самотни родители и деца до сумите за издръжка. За това сигнализираха частни съдебни изпълнители.

Оказва се, че таксите за справки от банки, катаджии и данъчни са повече, отколкото самите пари, които могат да получат децата без един родител. А общините, които трябва да плащат - искат първо да им се плати.

Иначе добронамерените към данъкоплатеца и децата чиновници на 17 юни решават да поставят условия за изплащане на издръжка. Според тях, присъдените пари - 60 лева на месец, се дават от държавата, ако единият родител е беден. Трябва обаче да се направи пълно проучване. И така на всеки 6 месеца.

Ето защо, за да получи 60 лева от общината за детето си, една майка например трябва да поиска справки от 30 банки, данъчните, катаджиите, агенцията по вписванията и самата община.

Примерната сметка показва, че ако както твърдят експертите - таксите на банките са между 8 и 20 лева, а тези на институциите между 5 и 10 - за да се получи издръжка от 360 лева за половин година, трябва преди това да се платят най-малко между 265 и 650 лева. Харчи се и време.

Има още един парадокс - наредбата изисква банките да дават справка дали единият родител има сметки и пари. Това обаче по закона за кредитните институции е банкова тайна. И логично, общините го използват за отказ да изплащат издръжката, съобщи Нова телевизия.

И накрая самите частни съдебни изпълнители, които трябва да събират несъбираемите справки, вече отказват да го правят. Пък и за тях наредбата не предвижда да получават пари. Но когато изискват информация - трябва и те да си плащат.Добави коментар