Защо мразим ранното ставане

158
Защо мразим ранното ставане

Работните графици на повечето служители са в противоречие с техните циркадните ритми

Изследователи от Оксфордския университет са открили, че работните графици на повечето служители са в противоречие с техните циркадните ритми (цикли на физическите, психическите и поведенческите промени в рамките на денонощието). Това може да доведе до много нарушения на здравето, включително умствени и физически проблеми, тревожност, наднормено тегло и високо кръвно налягане, пише Brightside.

8 часа сън на ден е достатъчно време за средностатистическия човек. Но докато за някои това е безспорен факт, за други много често представлява трудност да стават рано - без значение по кое време са си легнали. Защо се случва това? Всички хора са различни - някои са “чучулиги“, ранни птици, докато други са “нощни птици“. Останалата част от хората са някъде по средата.

Въпреки тези различия, малък процент от тях обичат да стават рано сутрин, призори. Деца на възраст между 8 и 10 години трябва да започват училище не по-рано от 08:30 ч., а тези от 16 до 18-годишна възраст - в 10 ч. или по-късно, посочват данните от изследването. Резултатите показват, че ранното начало на работния ден може да бъде нездравословно за хората. Затова възрастните също могат да се възползват от по-късното ставане, посочва вестник "24 часа".

Вижте още: Как да вдигнем от леглото детето, което не иска да се събуди

Според учените, хората между 18 и 55 години трябва да започват работа в 10 ч. или след това. Младите хора между 14 и 24 години губят около 2 часа сън на нощ. При хората между 24 и 30 години средната загуба на сън през нощта е около час и половина. Така всеки ден, през който не сме се наспали се добавя към следващия, докато не успеем да си наваксаме.

Изследователите също така твърдят, че часовете прекарани пред компютъра, телефона и други устройства могат да окажат негативно влияние върху качеството на съня ни. Ето защо изключването им най-малко 1 час преди лягане може да направи съня ни по-здрав и по-спокоен. В крайна сметка е време да се обърне внимание на този въпрос и да се променят часовете, в които започваме работа - не можем да заблудим майката природа.Добави коментар