Защо кучетата се радват толкова, когато се прибираме вкъщи?

1481
Защо кучетата се радват толкова, когато се прибираме вкъщи?

Когато видят господарите си след раздялата през деня, кучетата направо полудяват

Когато видят господарите си след раздялата през деня, кучетата направо полудяват и за това си има причина, пише io9. Вижте защо реагират така:

За да разберем кучешкото поведение, трябва да имаме предвид, че кучетата произлизат от вълците и двата вида са се разделили преди около 15 000 години. Въпреки това споделят много общи черти. Ученият Грегъри Бърнс провежда изследване с помощта на образната диагностика.

Според него четириногите ни любимци лесно различават човека от друго куче, като за това помага най-вече познатата човешка миризма, която стимулира отговор в мозъка. Бърнс обяснява, че те знаят, че сме различни от тях и в мозъка им има специално място за нас. А чрез образната диагностика той установява, че кучетата наистина ни обичат и то не само защото ги храним.

Семейството е една глутница вълци в буквалния смисъл на думата – в нея са бащата, майката, децата и някои близки роднини. По подобен начин кучетата също ни възприемат като от тяхното семейство, смята ученият.

"Когато видят господарите си, кучетата се чувстват така, както ние, когато видим приятел или някого, когото харесваме", казва Бърнс, цитиран от Дарик радио. По думите му кучетата нямат същия езиков капацитет като хората и поради това реакцията им е още по-чиста емоция.

Добави коментар