Защо хората, които спят на по-студено, са по-здрави

152
Защо хората, които спят на по-студено, са по-здрави

Не проспивайте важността на климата в стаята, в която спите

Не проспивайте важността на климата в стаята, в която спите. Може и да не обръщате внимание на предпазливостта и да спите на отворен прозорец през лятото, но науката предполага, че ако си поиграете малко с термостата преди лягане, всичко ще бъде много по-различно.

Според доктор Крис Уинтър от Huffington Post, научни проучвания сочат, че температурите между 15 и 21 градуса са идеални за спане.

Вижте още: Интересни разкрития от приложенията за сън за това как спим

Това е страхотно за всички, които обичат да спят на по-хладно, но ако сте от хората, които имат нужда от няколко завивки, може и да не ви е толкова приятно.

Въпреки че може да ви се наложи да преминете към период на приспособяване, проучвания показват, че спането при по-ниски температури се отплаща по най-различни начини. Ето няколко от тях.

Намалява се риска от метаболитен синдром

Тялото ви ще ви се отблагодари, ако спите на по-ниски температури. Проучване сочи, че намаляването на температурата в стаята с няколко градуса преди лягане може да намали риска от определени болести, свързани с обмяната на веществата като диабет.

В това проучване участниците са били подложени на експеримент, сравняващ нивата на кръвната захар и разхода на калории при спане при 23 градуса и при 19 градуса, респективно.

След четири месеца тестове, авторите на проучване са установили, че тези участници, които спят на 19 градуса, се радват на редица предимства, свързани с метаболизма. След тези периода на спане на по-ниски температури количеството на “кафявата мастна тъкан”, или добрите мазнини, на изследваните почти се е удвоило.

Освен това тези, които спели на по-ниски температури, изгаряли повече калории през деня. С времето всичко това намалява риска от диабет и други проблеми с метаболизма.

Ще изглеждате по-млади

Според лекаря по натуропатия и най-продаван автор Наташа Търнър, спането при температури над 21 градуса ще попречи на тялото да се охлажда естествено чрез съня и отделянето на мелатонин.

Мелатонинът е в челото на телесните хормони, които забавят стареенето, и когато се отделя нощем, тялото реагира естествено с намаляване на температурата.

Вижте още: Какво прави липсата на сън с мозъка ви?

Като пряка реакция на това понижаване на температурата, тялото отделя по-високи нива и на хормона на растежа, който е друг важен хормон против стареенето. С отделянето на по-високи нива на тези хормони ще изглеждате и дори ще се чувствате по-млади.

Ще заспивате по-лесно

Освен ползите за здравето, спането при по-ниски температури си има и други практични предимства като по-бързото заспиване. Според Катлийн Доъни от WebMD Magazine, когато заспиваме, желаната температура на нашето тяло пада.

Когато температурата в стаята, където спите, е прекалено висока или прекалено ниска, тялото ви ще изпитва все повече трудности с настройката на “вътрешния си термостат”. Това може да ви попречи да заспите бързо.

Ако тялото не може да достигне желаната цел по отношение на регулацията на температурата си, вероятно и последващият сън няма да е много дълбок.

Ако спите голи, това ще ви помогне да свалите телесната температура

Един от начините за охлаждане нощем е като спите голи. При спането без дрехи телесната температура пада, като впоследствие тялото по-лесно ще регулира собствената си температура.

Спейки голи, ще спите по-охладени, а когато спите по-охладени, тялото отделя по-малко кортизол нощем. Кортизолът е хормонът, свързван със стреса и качването на килограми.

Ако спите голи с някого до вас, това може да ви помогне и в други отношения.

Според Сара Томас от International Business Times, двойките, които спят голи, се радват на по-добри отношения помежду си от тези, които са по-скромни в тази насока.

При контакта кожа в кожа в тялото се отделя хормона окситоцин, който е свързан със сексуалната отзивчивост и може да подобрява здравето и психиката.

Наличието на окситоцин в тялото може да помогне в борбата със стреса и друго форми на депресия, както и да понижи кръвното налягане.Добави коментар