Защо е вредно родители и дете да спят в едно легло?

458
Защо е вредно родители и дете да спят в едно легло?

Всеки от нас си спомня моментите, когато се е вмъквал в леглото на родителите си след лош сън или ако се уплашил от нещо през нощта

Всеки от нас си спомня моментите, когато се е вмъквал в леглото на родителите си след лош сън или ако се уплашил от нещо през нощта. Това се повтаря с всяко следващо поколение. И ние го приемаме като нещо нормално, което децата постепенно израстват. Проучванията по въпроса обаче сочат, че родителите, които често позволяват на децата си да се вмъкват в леглото им, всъщност правят грешка, като по този начин вредят и на децата си и на себе си.

Проучване, проведено в Бразилия, показва, че това има ефект върху менталното развитие на децата. Били изследвани 3583 деца, които били разделени на 4 групи:

1. Такива, които не спят в едно легло с родителите си (44.4%)

2. Деца, които само заспиват в леглото на родителите си (36.2%)

3. Деца, които през нощта се промъкват в леглото на родителите си (12%)

4. Тези, които непрекъснато и постоянно спят в леглото на родителите си (7.4%)

Имайки предвид, че някои деца спят в една стая с родителите си, поради социално-икономически или културни причини, проучването установява, че спането в едно легло с родителите засяга всички от изброените групи.Учените обаче са сигурни, че това вреди на менталното здраве на децата. Изучавайки децата от самото им раждане, се установява, че тези, които постоянно спят в леглото на родителите си, по-късно има по-голяма вероятност да развият психиатрични проблеми. И колко по-рядко децата спят в леглото на родителите си, толкова по-малко вероятно е те да развият ментални проблеми.

Спането в едно легло с родителите може да навреди и на здравето на новородените. Разбира се, то крие риск от това родителят да натисне бебето и несъзнателно да го нарани в съня си, а и матракът може да бъде нездравословен за бебето, което също не е за подценяване.

Друго изследване, направено в Университета на Мериленд, върху 277 майки с ниски доходи в Балтимор, показва, че майките, които делят едно легло с децата си, са много по-нервни, стресирани и тревожни, както и че губят по един час сън всяка нощ. Майките, които спели отделно от децата си, не страдали от недоспиване и при тях не се наблюдавали симптоми на депресия.

Ето защо липсата на сън е много важен въпрос, на който родителите трябва да обърнат внимание. Проучването потвърждава също така, че когато родителите научават децата си да спят отделно, те им помагат да развият по-здравословни навици за спане, да се успокояват сами и да бъдат по-независими.

Добави коментар