Защо е вредно да спим на пуснато парно?

370
Защо е вредно да спим на пуснато парно?

Днес голяма част от жилищните сгради имат централно или локално отопление

Днес голяма част от жилищните сгради имат централно или локално отопление. Това значително улеснява живота на хората и най-вече носи топлина в домовете ни. Въпреки това, радиаторите могат да ви накарат да се чувствате зле. Според санитарните стандарти оптималната температура за човешкото тяло е 20-22 градуса. А в спалнята температурата не трябва да надвишава 16 градуса.

Ако радиаторите се нагреят твърде много, то в стаята може да стане много топло - 23-26 градуса. Тогава хората, които са в помещението, вероятно ще чувстват постоянна сънливост и умора, терморегулацията им ще бъде нарушена, а ефективността и издръжливостта им по време на физически натоварвания ще намалее.

Освен това прекомерно горещите радиатори изсушават въздуха. Влажността се счита за идеална в диапазона от 45-55%, а при работещо парно този показател често не надвишава 25%. Ето защо експертите съветват да овлажнявате въздуха в помещенията. В такива случаи купичка с вода или аквариум с рибки ще ви помогнат, но най-добре да използвате специалните уреди за овлажняване.

Така, че несъмнено спането в непосредствена близост до парно е вредно за организма. Първо, температурата на въздуха в близост до отоплителните уреди е по-висока, отколкото в цялата стая. Според лекарите температурата над 22-23 градуса се отразява негативно на сърдечно-съдовата система, като натоварва допълнително и напълно ненужно сърцето. Затова лекарите съветват, хората със сърдечни проблеми да намалят температурата в спалнята си и да не слагат леглата си близо до уредите за отопление.

Пресушаването на въздуха от радиатори е неприятно последствие за състоянието на епидермиса и лигавиците. Кожата става суха, започва да се лющи и губи своята еластичност. А това допринася за преждевременната поява на бръчки по лицето. Лигавицата на носа също страда. Ако е твърде суха, тя не улавя вируси и бактерии, влизащи през ноздрите. А това от своя страна води до чести настинки и други респираторни заболявания. Ето защо експертите препоръчват да поставите леглото си възможно най-далеч от радиаторите. Или поне разстоянието между леглото и радиатора не трябва да бъде по-малко от един метър.

Добави коментар