Запознайте бебето с книжките

134
Запознайте бебето с книжките

Четенето на детето още от най-ранна възраст подобрява езиковите му умения

Чудите се кога е време да започнете да четете приказки на детето. Отговорът е, че никога не е твърде рано. Не е необходимо да чакате докато стане на 2-3 години и сте сигурни, че вече разбира доста от това, което чува. Дори е препоръчително да запознаете детето си книжките още докато е бебе.

Ако се питате дали наистина схваща нещо от това, което му четете, бъдете сигурни, че е така. Ще забележите, че слушайки, по средата на някаква приказка то изглежда така, сякаш размишлява. Четенето на детето още от най-ранна възраст подобрява езиковите му умения и му показва, че книжките са забавни. Ето как да извлечете най-голяма полза от четенето заедно с малкото си бебе:

Установете редовна практика

Когато бебето е будно, му четете на тих глас два пъти на ден по няколко минути. Скоро то ще започне да очаква да прекарва редовно време с книгите.

На 9-12 месеца вече ще може да разбира голяма част от това, което чува

Говорете му

Говоренето с нисък напевен глас с удължаване на гласните букви помага на бебето да разграничава звуците в самите думи. Докато стане на 9-12 месеца вече ще може да разбира голяма част от това, което чува. Затова наблягайте на нови думи, то ще ги усвои бързо.

Не четете механично без да спирате

Ако бебето ви приглася с гукане, отговаряйте му! С подобряване на зрението на бебето (от 4 до 8 месеца) му показвайте картинките в книжките и говорете за тях. Споменавайте името на бебето в историята, за да привличате вниманието му и му обяснявайте какво правите (кажете например - "сега да обърнем страницата").

Насочвайте пръстите му върху релефните книжки

Бъдете по-активни

Люшкайте бебето, докато му пеете песнички, насочвайте пръстите му върху релефните книжки, или пък му помагайте да пляска, докато вие четете.

Съобразявайте се с него

Вашето бебе може да пропуска страници или да затвори книгата преди да сте завършили. Това не трябва да ви притеснява и не трябва да настоявате да продължите с четенето. Правете, каквото прави то.Добави коментар