Започват коледните пости

246
Започват коледните пости

През Рождественския пост до 24 декември, включително, се консумира само растителна храна с олио

От днешния 15 ноември започва 40-дневният Коледен или Рождественски пост, който завършва на 24 декември - Бъдни вечер. Той е вторият по своята продължителност след Великия пост.

Рождественският пост е четиридесетдневен и не е така строг, като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския или Петровия. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост. Той е наричан също "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос. През Рождественския пост до 24 декември, включително, се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и други), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение, посочва вестник Монитор. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.Добави коментар