Забравени традиционни игри пред НДК

86
Забравени традиционни игри пред НДК

Фестивал за забавление на деца и родители

Фолклорът и модерното ще се съчетаят и ще завладяват София в края на този месец. На 28 и 29 април пространството пред НДК (около паметника „1300 г. България”) ще бъде център на събитието Folk Color. Театър, музика, танци, занаяти и мода ще представят българския фолклор през призмата на съвременния човек и ще върнат младите хора към корените им.

Идеята е максимален брой хора да станат част от модерната интерпретация на българския фолклор. Всеки минувач ще може да измайстори съд със собствените си ръце, да се хване на дългото хоро, което се планира да се извие пред НДК, да се наслади на фолклорни музикални изпълнения не само от България, но и от други балкански страни, да гледа съвременна театрална интерпретация на народна приказка и т.н.

В програмата са заложени театрални постановки, базирани на народни приказки, работилници за украшения, в които всеки ще може да се отбие и да си направи сам етно аксесоар или дреха. За малките посетители ще се организират вече забравени традиционни игри.Млади дизайнери ще представят колекции, в които са съчетани етно елементи с модерни дрехи. Любителите на танците пък ще станат свидетели на микс от модерни танци с фолклорни елементи, които ще се случат на парти вечерта в столичен клуб, съобщи hotnews.bg.

В инициативата ще може да се види работилницата на Handmade Crew, които използват подръчни материали, за да създават дрехи, аксесоари, бижута. Софиянци ще станат свидетели и на изпълненията на младата джаз певица Петя Данкова, на постановките на режисьора Нина Боянова, на произведенията на различни членове на Камарата на занаятчиите, сред които кметицата на с. Копиловци - тъкачката Лалка Крумова.

Международният детски фолклорен фестивал, дизайнерът Мина Кайе, DJ Skill също са сред участниците, които ще допринесат за цвета на фестивала.

Събитието е част от културната инициатива „София диша 2012”, която цели да подпомогне кандидатурата на София за „Европейска столица на културата 2019”. Фестивалът Folk Color ще бъде последван от още 5 събития – „Рециклатор”, ParkHomeOf Art, „Лятна София диша”, „Кв.Арт Фест” и “Зимна София диша”.Добави коментар