Забавления за зверчета във ваканция

326
Забавления за зверчета във ваканция

Няколко свежи идеи за родителите

Лятото кипна в разгара си, а децата ни съвсем изнемогват от скука пред компютрите през ваканцията. Чудите се как да разнообразите дните им и ако вече не сте ги заточили на село при баба, на лагер на морето или на зелено училище вдън гори тилилейски, имаме няколко предложения за забавления в самия град.

За най-малките зверове (от 2 до 7 години) десетки забавачници предлагат почасови или целодневни занимания на различни цени – от 2-3 лева на час до 10-30 лева на ден. Там децата не скучаят – организират им се най-разнообразни игри на открито, рисуват, четат или пишат, моделират или конструират. На обяд им се предлага готвено ястие, а вие можете да сте спокойни, че са под зорките очи на грижовни какички.

Развлекателен център Патиланци в Младост 3 е също добра идея за един изтощителен ден за малките. Между 2 и 4 лева е цената на атракционите там, а за родителите също могат да се намерят развлечения.

Летни училища за 6-12-годишните предлагат и почти всички държавни и частни училища в София, както и някои читалища. Там децата също не скучаят, а ако са на целодневна занималня, им е осигурен и топъл обяд. Цените са различни и варират от 20 до 200 лева на седмица.

Парковете са пълни с най-разнообразни атракциони и детски площадки, където може да се прекара и цял ден в игри и на суха храна. Само в Борисовата градина, освен площадките за игра и полянките за федербал и топка, имаме любимата на всички деца Коколандия и модерният спортен комплекс Спортна София.

Коколандия е комплекс за игри и забавления, включващ съоръжения за катерене, мини голф игрище, батут, бънджи, изкуствена стена за катерене, въртележки и въжени катерушки. Това са цели комплекси от преплетени въжета, където децата могат да вършат любимите си катерене и висене като маймуни, а същевременно са много безопасни. Няма твърди предмети, на които биха могли да се ударят децата, дори не могат да паднат, защото въжетата са така гъсто преплетени, че на практика няма как да се падне директно върху земята.

Тези катерушки са подходящи и за най-малките. Въжената линия е 5 кръга за малки и големи. Освен 1-ви кръг за малки деца и 5-ти кръг за родители, има 2 кръга с междинна трудност и 1 с повишена. Цените на атракционите са от 3 до 5 лева, има и отстъпки за ползване на няколко съоръжения. На място можете да си купите и ваучър за екстремно преживяване – летене с парапланер, гмуркане, скок със парашут или спускане в пещера.

Още една въжена градина, дори още по-вълнуваща, ни чака на Витоша. На 200 метра от хижа Алеко спортно-туристическо дружество Монтен е изградили тарзанска въжена градина, както и 4-метрова висяща стена за катерене. Всяка последна седмица от месеца срещу 245 лева можете да предоставите детето си (ако е на възраст от 6 го 15 години) на опитните батковци от дружеството. За 7 дни те ще го научат на ориентиране, походи, оцеляване.

Децата ще могат да направят и нощен преход до Черни връх и няма да спрат забавните игри цяла седмица. За 4-12-годишните пък се предлага друго забавление - „Поглед от Витоша“ - запознаване с планината, алпийски техники, скално катерене. Децата ще спят в хижа Алеко и ще правят малки преходи из планината. Лагерът струва 110 лева за 5 дни. Организират се и други лагери в Пирин и Рила.

Спортна София е модерен, многофункционален спортен комплекс в Борисовата градина, разположен на площ от 8 000 кв. м. В него деца на всички възрасти могат индивидуално или групово да спортуват – имат на разположение четири игрища за футбол, игрище за тенис на корт, игрище за популярната игра Петанк, площадка за тенис на маса. Тук имаме и конна база, където опитни инструктори обучават начинаещите. Дечицата могат да яздят и понита в парка.

Басейните са чудна разхлаждаща идея в софийското лято. Можем да избираме измежду много открити басейни (в Люлин, Мария Луиза в Дианабат, басейнът Спартак) на цени от 4 до 20 лева, а на някои места децата се плицикат безплатно.

За по-големите дивачета (12-16-годишни), също се предлагат куп приключенски лагери сред природата – повече или по-малко екстремни. Катерене, рафтинг, каяк, въжени мостове, палене на огън без кибрит, правене на бивак, каране на велосипеди, яздене, спане на палатки, влизане в пещери... са само част от преживяванията, на които децата ще се насладят на цени от 100 до 500 лева на седмица. Изборите на фирми, които предлагат такива забавления, са много, само се разровете в интернет.

И в крайна сметка, дори еднодневна разходка из близка Витоша с возене на лифт и пикник край поточе си е достатъчно евтино и различно преживяване и за деца, и за родители.Добави коментар