За възрастовата разлика между децата

125
За възрастовата разлика между децата

Каква е идеалната разлика във възрастта?

Какъв е най-подходящият интервал между две бременности е основна част от семейното планиране днес. Освен чисто здравния фактор, т.е. доколко честите бременности са рискови за жената, има и още поне един важен момент – каква е подходящата разлика във възрастта между двете деца.

При всяко семейство има различни фактори, които повлияват това решение – от културата до финансовите възможности. Според повечето специалисти, това е въпрос на лично решение и няма „идеална” възрастова разлика между децата, независимо от техния пол.

И все пак е по-добре да сме наясно с потенциалните здравословни и психологически различия в развитието на децата си, в зависимост от възрастовата разлика помежду им, съветва woman.bg.

Идеалната разлика във възрастта

Според най-новите данни от различни изследвания и анкети, оптималният интервал между бременностите е между 18-24 месеца и 5 години. Ако разликата е по-малка или по-голяма, рисковете за майката и бебето също са по-големи.Кратки интервали между бременностите

Ако втората бременност започне до 12 месеца след раждането на първото дете, това се асоциира с възможни усложнения, като разкъсване на плацентата от маточната стена или покриването на шийката с плацента. В такива случаи рискът от развитие на аутизъм при второто дете също е по-висок.

Интервалите между бременностите в рамките до 18 месеца са свързани със състояния като преждевременно раждане, ниско тегло на плода и руптура на матката. Друг проблем е и неспособността на майката да се възстанови физически между раждането на първото и зачеването на второто дете. При майките, които раждат по-често, съществуват и рискове от злоупотреба с психотропни вещества, непланирана бременност и тютюнопушене.

Интервали по-големи от 5 години

Повторното раждане след 5 и повече години по-често е преждевременно и се асоциира с дистоция или проблеми около самия термин, както и с високо кръвно налягане и прекомерно количество протеини в урината. Ползите от увеличената маточна вместимост при отдалечените бременности също намаляват, когато разликата във времето между двете бременности е твърде голяма.Изследвания

Няколко изследвания проследяват какви са резултатите от твърде голямата възрастова разлика между братята и сестрите. Journal of the American Medical Association съобщава, че има по-голяма вероятност да бъде развито неблагоприятно пренатално състояние, когато интервалите между бременностите са над 60 или по-малко от 18 месеца. Доказателствата сочат, че по-малките интервали водят до хранителни дефицити при децата, които са родени втори.

Освен това в Journal of Abnormal Child Psychology се съобщава, че по-малките братчета, които нямат голяма възрастова разлика с батковците си, по-често имат различни повече или по-малко сериозни отклонения в психическото развитие и равновесие.Добави коментар