За учениците и раниците

87
За учениците и раниците

Как да облекчим децата си?

От новата учебна година Министерството на образованието, младежта и науката ще препоръча на училищата да формират собствена политика, за да се предприемат мерки за облекчаване на тежките раници на учениците от първи до четвърти клас.

Наскоро се е състояла среща по този въпрос в министерството, на която са присъствали представители на асоциация "Родители" и на Сдружението на настоящите и бъдещите майки, съобщи novini.bg.

Няколко са договорените възможности за облекчаване на ученическите раници. Според една от мерките, училищата, навсякъде, където имат възможност, трябва да съберат употребяваните три поредни години безплатни учебници, така че учениците да могат да разполагат с по два комплекта с учебници.

Единият от тях да стои в училището - в класната стая, или в училищната библиотека, а другият комплект с учебници учениците да използват само вкъщи. Така няма да се налага да носят всеки ден в училище пълен комплект с учебници.

Сега учениците до седми клас получават от училище по един комплект с безплатни учебници, като всеки учебник може да се използва три поредни години, след което подлежи на бракуване. Директорите на училищата ще проверят колко от учебниците ще могат да се използват допълнително от учениците в клас.

Според здравните стандарти, ученическата раница не бива да превишава десет процента от теглото на детето, а когато тя е пълна с всички учебници, с помагала и тетрадки - многократно го превишава. Трябва да се постигне договореност между учителите и родителите, за да може част от учебните помагала и материали да се оставят в училище през учебната седмица.

Това биха могли да са някои от помагалата, които се използват само в час и да не се връщат у дома, могат да са, например, блокчетата, боичките, които не е необходимо да се носят всеки ден. Тези учебни пособия и материали се използват един-два пъти през седмицата и може да останат в училище през целия учебен срок.

Асоциация "Родители" и Сдружението на настоящите и бъдещите майки подготвят също информационна и образователна кампания, предназначена за родителите и учениците, която да им разясни какви трябва да бъдат подходящите ученически раници. Не е важно само теглото на раницата, тя трябва да бъде ортопедична, а от голямо значение има и нейната форма.

Подходящата раница трябва да бъде с твърд гръб, а ширината й не трябва да е "по-голяма от ширината на раменете на детето". Раницата не трябва да "удря" малките ученици по краката, защото това също води до гръбначни изкривявания. Важно е също, децата да се научат как да носят и вдигат раниците - "не трябва да ги вдигат направо от земята, а да ги поставят, например, на маса или на чин и от там да ги слагат на гърбовете си".

Сдружението на настоящите и бъдещи майки се ангажира с изработването на брошури за кампанията за ученическите раници, а от министерството могат да помогнат тази информация да се публикува в сайта на училищата. Така родителите, отваряйки техните сайтове, ще могат да се информират и по този въпрос.

Асоциация "Родители" ще включи информацията за ученическите раници и в наръчника си за родители на първокласници, който ще се разпространява безплатно. Всички тези препоръки и инициативи ще се направят за началото на предстоящата учебна година или в краткосрочен план.

В дългосрочен план асоциация "Родители" ще поиска учебниците за малките ученици да се издават на части - например, един учебник да се раздели на няколко части, за да не носят децата дебели учебници през цялата учебна година. Друга възможност, е да се ограничи броят на помагалата, които се носят сега всеки ден от учениците в училище.

Напълно излишно е също ученик от първи клас да носи правописен речник всеки ден, достатъчно е да има два такива речника в класната стая. От тях учениците, които имат нужда, могат да си направят справка.Добави коментар