За родителските права

66
За родителските права

И новия Закон за детето

Проектът за закон за детето връща комунистическия дух и ограничава правата на родителите за сметка на участието на държавата в отглеждането и възпитанието на децата. Това коментира адвокат Виктор Костов, който, заедно с група свои колеги, призова законопроектът да не бъде гласуван от депутатите в този му вид.

Проектът беше представен от Министерството на труда и социалната политика в началото на миналия месец и все още не е внесен за одобрение в Министерския съвет, припомня Дарик радио.

Под предлог за защита на правата на детето, проектът отнема родителските права в полза на държавата, обясни адвокат Виктор Костов: "Фундаменталният му порок е, че под предлог за защита правата на децата, законопроектът отнема правата от родителите и ги възлага на държавата и държавния чиновник".Един от най-спорните текстове в проектозакона гласи, че могат да се подават анонимни сигнали и жалби при насилие над дете. Това поражда много правни въпроси, обясни още адвокат Костов: "Когато решиш да дисциплинираш детето си по премерен начин, оказва се, че може чрез анонимен сигнал на недобросъвестен съсед, който не харесва, че му тропаш вечер, социалните да се намесят и детето да бъде изведено от семейството".

Друг текст от проектозакона, който буди несъгласие сред адвокатите, е въвеждането на сексуално образование, което може да започне още от предучилищна възраст, т.е. при деца на 5 години. "Това е доста странен подход и опасен, защото далече от очите на родителите, в класните стаи съвсем спокойно, както има случаи в Швеция, Германия, САЩ, Великобритания, на децата се показва порнография".

Предстои на 12 януари догодина да се организира дискусия в парламента с участието на народни представители и неправителствени организации.Добави коментар