За нормален живот на четиричленно семейство са необходими 2504 лева месечно

271
За нормален живот на четиричленно семейство са необходими 2504 лева месечно

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно.

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лева месечно месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни 2020 г.

Данните бяха представени на пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томев.
Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно, съобщава БТА.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общо 67 процента са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 година са 71,5 на сто, а 2019 година са 71 процента. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

28.5 от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 г. Това са близо 2.065 млн. души. Отчита се леко намаление на делът на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.

38.5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот. Това са около 2.778 млн. души. Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента.

33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот - 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства.

Добави коментар