За какво сме бъбрили през 2011?

44
За какво сме бъбрили през 2011?

За бедност и безработица

Безработицата бележи скок като проблем, за който се тревожат все повече хора. Това сочи проучване на BBC, проведено от агенция Глоубскен. То е обхванало 11 000 души в 23 страни. За годишното проучване, наречено "Светът говори", на хората бил даден списък с проблеми. Те трябвало да отговорят кой от проблемите са обсъждали с приятели или роднини през последния месец.

Тревогите ни

Корупцията, спомената почти от една четвърт от хората, и бедността, посочена от всеки пети, се класират съответно на първо и второ място като поводи за притеснение. Безработицата обаче за първи път достига до трето място. Тя е била спомената от 18 процента от анкетираните - шест пъти повече от първото проучване, проведено през 2009 г.

Тревогите, свързани с безработицата, варират в различните страни, като най-голям проблем тя се очертава в Испания. Там 54 процента от анкетираните са обсъждали през последния месец липсата на работа.

А в социалните мрежи?

Социалните мрежи - напълно логично те отразяват като в огледало интересите на своите потребители. Отделно изследване за най-популярните теми в Туитър и Фейсбук показва за какво най-много са разговаряли хората в тези платформи през 2011 година.

Тероризъм или лайфстайл, мода или спорт, криза или футбол, Фейсбук или все пак Туитър? - Кои бяха най-дискутираните теми в социалните мрежи през отиващата си 2011 година? Във всеки случай тя приключва с една изненада.

Публикуваните наскоро статистически данни крият една малка изненада: по брой на юзърите Туитър, вярно, изостава от Фейсбук, но пък е определено социалната медия с по-голям международен резонанс.

Футбол и пак футбол

В топ 3 на темите във Фейсбук място намират ликвидирането на Осама бин Ладен, смъртта на Ейми Уайнхаус и епидемията с мистериозните колибактерии, като сюжетът с Осама отстъпва на другите два сред германските потребители, цитира Дойче Веле данните от проучването. В международен план на второ място се нарежда финалът от турнира по американски футбол, което разкрива, че огромна част от потребителите на Фейсбук живеят в САЩ.

В челната група при Туитър пък влизат и теми, които не интересуват почти никого в САЩ, а в Европа се радват на слаб интерес. Такава тема е например отпадането на Бразилия от латиноамериканския футболен турнир "Копа Америка". Във върховите моменти на 17 юли 2011 по тази тема са били предавани над 7 000 съобщения на секунда! Тук следва да отбележим, че Туитър е много популярна интернет-платформа в Латинска Америка, особено в Бразилия. Тук също има една изненада - още по-силен трафик на съобщения е предизвикал финалът на Световното първенство по футбол за жени.Коремчето на Бионсе

Във Фейсбук картината е по-различна. Както глобално, така и в Германия в първата десятка влиза електронната игра Call of Duty: Modern Warfare 3. Важно международно събитие е била сватбата на Уилям и Кейт в Англия, ексцесиите на Чарли Шийн и, разбира се, смъртта на Стив Джобс и Ейми Уайнхаус.

Абсолютна топ тема в Туитър обаче не е земетресението в Япония или катастрофата във Фукушима, смъртта на Стив Джобс или убийството на Осама бин Ладен. С над 8 800 съобщения в секунда на първо място в класацията на най-дискутираните събития фигурират Музикалните награди на МТВ 2011. Причината? - Решението на певицата Бионсе да използва събитието, за да обяви на света (чрез потриване на корема си), че ще има бебе.Добави коментар