За и против яслите

219
За и против яслите

Вижте резултатите от анкетата на Dete.bg

28% от родителите у нас предпочитат децата им да не посещават ясла, сочи анкетата на Dete.bg. Основните притеснения у тях възникват заради възрастта на детето. Болшинството от родители, споделящи това мнение, смятат, че основната грижа за мъника до тригодишна възраст трябва да се пада на майката.

43% от родителите посочват отговор "Няма свободни места". Ситуацията е характерна за големите градове в страната, където местата в яслите в никакъв случай не отговарят на броя на децата.

Свободните места, обявени за общинските детски градини в столицата тази година, са 6 400, като 3 700 от тях са за децата за първа градинска група, родени 2008 г., и съответно 2 700 места за децата в ясленски групи.

Подаването на документи продължава до 28 април, но не са малко родителите, които записват детето си за ясла веднага след раждането му. Такъв отговор в анкетата на Dete.bg са дали 18% от гласувалите.

11% от родителите все още се колебаят дали детето им да посещава ясла. Другите възможности, които стоят пред семействата, са да продължи майчинската грижа, да се доверят на неработещ роднина или пък да наемат детегледачка.Добави коментар