За еднополовите жирафи

42
За еднополовите жирафи

Или как в Швеция възпитават у децата полова търпимост

"Здрасти, приятелче!”, с този поздрав посрещат децата в шведската детска градина Егалия.
В това детско заведение съзнателно не наричат децата с „тя” или „той”, „нея” или „него”. Идеята е да не се фокусира вниманието на малките върху пола им, за да не се създава чувство за превъзходство или непълноценност пред представителите на противоположния пол.


„Обществото е свикнало да вижда момичетата женствени, мили и симпатични, а момчетата – мъжествени, грубовати и бойки”, пояснява възпитателка от градината. Ние пък им даваме възможност да бъдат такива каквито искат.
Финансираната от данъците на гражданите детска градина, намираща се в шведската столица, е пример за най-радикалния опит на властите да се постигне пълно равноправие между половете от най-ранна детска възраст, пише Би Би Си.


В стремежа си да разчупят стереотипите още в предучилищното образование властите изхождат от предположението, че дори в свободомислещото шведско общество момчетата имат предимство.
В много от детските заведения се назначават специални „джендерни педагози”, които помагат на възпитателите да избягват думите и поведението, които биха насадили в децата нежелателни стереотипи.
Според някои родители обаче прекаленото увлечение от изтриването на тези стереотипи е отишло твърде далеч и заплашва децата с големи проблеми, когато излязат от детската градина и се сблъскат с реалността.
 Добави коментар