За децата и книгите

126
За децата и книгите

Днес е Световният ден на книгата

Днес е Световният ден на книгата. С празнуването му в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето и да възроди любовта към книгите. Четенето е особено важно за развитието на децата ни. Ето няколко факта, които ще ви убедят в това.

Изследванията показват, че при новородените гласът на четящите родители действа много успокояващо.

Децата, чиито родителите им четат, обикновено проговарят по-рано и имат по-добър речников запас.

Книгите стимулират въображението. Ако телевизията предлага картината наготово, то книгите карат детския мозък сам да я изгради.

Децата, които обичат да четат, често са по-интелигентни от връстниците си.

15-годишните участници в сравнително изследване на ПИЗА от 2009 година, чиито родители са им чели редовно през първата година на началното училище, са се представили много по-добре на тестовете от онези ученици, в чиито семейства това никога не се е случвало.

Децата, които обичат книгите, най-често взимат пример от родителите си. Ако дори единият от тях чете редовно, то най-вероятно и детето ще последва примера му.

Когато избирате книга за детето си, винаги се съобразявайте с възрастта, за която е предназначена тя. Обикновено за бебета до една година се препоръчват меки гумени книжки, които да могат да дъвчат. За децата, които все още не могат да четат, са подходящи книжките с повече картинки и по-малко текст.

Следващият път, когато се чудите дали да купите книжка или играчка, си спомнете, че 41% от 15-годишните в България имат затруднения с четенето. Никой не иска детето му да бъде аутсайдер - затова е много важно да формираме у него любовта към книгите още в ранна възраст.Коментари

Коментар: 1
За децата и книгите

Днес, всеки родител трябва да купи по 1 книга за своето дете! Предпочитан подарък, пред играчка или дрешка :)


  • 1

Добави коментар