Яйцата и естествените бои

319
Яйцата и естествените бои

Как да избегнем опасните оцветители?

Българската традиция повелява да боядисаме яйцата на днешния Велики четвъртък. Не забравяйте, че първото винаги трябва да е червено. Докато е още топло, с него се прави кръстен знак върху челата на членовете на семейството.

Това е яйцето, което трябва да запазите през цялата година в дома си - до следващия Великден. В миналото първото червено яйце се е слагало на иконата в къщата. Следващата година то се е заменяло с ново. Старото се е заравяло в земята - за да е плодородна.

Днес на пазара се предлагат много варианти на бои за яйца. Те могат да бъдат на прах или течни, под формата на бандероли или лепенки. Въпреки че се смятат за безвредни, в повечето от тях се съдържат оцветители.

Като например Е 102, който може да предизвика астматични пристъпи. Това е синтетична жълта боя, наречена татразин. Тя може да бъде открита в плодови сокове, енергийни напитки и полуготови сладкиши. Забранена е за използване в Норвегия и Австрия.

Друго Е от боите за яйца е Е 133 - това е ярко синьото FCF. То се използва за получаване на различни отенъци на зеления цвят, например за оцветяване на консервиран грах, както и в млечните продукти, сладка и напитки. Забранен е в 7 европейски държави.

Е 122 отново е оцветител - азорубин, който се използва за оцветяване в червено най-често на натуралните сокове. Предизвиква алергии и асматични пристъпи. Е 110 пък е сънсет йелоу, отново използван широко в хранителната и козметичната промишленост.

Ако с притеснявате за здравето на детето си заради всички тези оцветители в боите, можете да се върнете към природата и да използвате билките, зеленчуците и плодовете, с които нашите баби са боядисвали яйцата на Велики четвъртък.

За да получите червено например, можете да сварите яйцата с горните люспи на червен лук. Същият цвят ще постигнете и с използването на червено цвекло - тук оттенъкът дори ще е към цикламено. При варенето на яйцата с чайове от риган и каркаде също се получава ефектът на червената боя, както и при използването на сок от касис и нар.За жълти яйца природните оцветители са кори от жълта ябълка и люспи от стар кромид лук. Можете да използвате и куркума и чай от липа. Настърганите моркови пък ще ви дадат оранжев цвят, както и портокалова кора. Оранжево можете да получите и с отвара от смрадлика.Вариантите за зелено са спанак, лапад и коприва, които да сварите заедно с яйцата. Ако пък имате сок от боровинка или арония, за Великден ще можете да направите и лилави яйца. Разбира се, не очаквайте, че с природните оцветители яйцата ще бъдат ярки и наситени. Но затова пък ще са екологично чисти, макар и бледи на цвят.Коментари

Коментар: 4
1zqjfg'"(){}:/1zqjfg;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjfg'"(){}:/1zqjfg;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар