Яслите стресират децата

131
Яслите стресират децата

Ако децата прекарват твърде много време в яслите, то те страдат три пъти повече от стрес, отколкото децата, които растат у дома

Ако децата прекарват твърде много време в яслите, то те страдат три пъти повече от стрес, отколкото децата, които растат у дома. Според „Дейли мейл“ децата, които са с родителите си през деня, се разтоварват, а тези в детските ясли – обратно, стават все по-тревожни.

В най-голяма степен на стрес са подложени деца, които прекарват в яслите повече от 8 часа. Това се е потвърдило и чрез анализ на слюнката, в която учените откриват високи концентрации на хормона на стреса кортизол. Счита се, че високото ниво на стрес в ранна възраст може да измени процеса на развитие на мозъка.

То може да доведе до плахост и отслабен самоконтрол при децата в по-късна възраст. Има и добра новина – родителите са в състояние да компенсират тези процеси. Достатъчно е да прекарват повече и по-качествено времето си с децата, когато те са вкъщи.

Тези изводи са направени от Норвежкия университет за наука и технологии, съобщава БГНЕС. Учените са наблюдавали 112 деца на възраст от 12 до 18 месеца. При децата, които посещават ясли, хормонът на стреса е с 32% по-висок спрямо тези, които са вкъщи. Тези нива на кортизол при децата в яслите се увеличават с течение на времето през деня. Те спадат, когато децата се приберат у дома.Добави коментар