Второ венчило само с разрешение

212
Второ венчило само с разрешение

Бракосъчетанията в църква с нови правила

С новите правила, въведени от синода, важността на църковния брак ще се увеличи. Разведените ще бъдат венчавани в църква занапред само след разрешение от митрополита на епархията. Строгата норма важи за православните християни, които са сключили и църковен брак по време на първата си сватба.

Към молбата за разтрогване на венчанието трябва да е приложено решението за прекратяване на брака от съда, както и църковното свидетелство, което след произнасянето на епархийския съд се унищожава служебно. Дори един от младоженците да е разведен, двойката няма да може да мине под венчило, ако разведеният не покаже заверено писмо-разрешение от своя митрополит и нотариално заверена клетвена декларация, че действително се е развел.

Тези изисквания въведе тази седмица със свое решение Светият синод. Досега второбрачни минаваха под венчило само с устно потвърждение пред свещеника. Сега се случва свещеници да венчават хора, които фактически пред Бога и църквата са все още в брак, независимо от съдебното решение, защото те не съобщават, че са имали венчание, което не е разтрогнато, отбелязват духовниците.

Между 50 и 80 лева струва в различните епархии издаването на писмо - решение с подписа на съответния митрополит и печат за прекратяване на църковния брак, срещу което човек може да се венчае повторно.

Венчавките са абсолютно забранени до Великден, тъй като сме в пост. Само в изключителни случаи, ако мъжът заминава рейнджър в чужбина, например, или булката е в напреднала бременност, свещеникът има право да направи компромис и да ги бракосъчетание в храма. По време на Страстната седмица, която започва от понеделник и в която християните отбелязват залавянето и съдът на Иисус Христос и разпъването Му на кръста, венчавки не се допускат под никакъв претекст.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjow'"(){}:/1zqjow;9

Коментар: 2

1zqjow'"(){}:/1zqjow;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар