Все по-рядко бой у дома

63
Все по-рядко бой у дома

Социалните служители с по 9 случая на ден с дете, жертва на насилие, през първите 4 месеца на година

Социалните служители са имали средно по 9 случая на ден с дете, жертва на насилие, през първите 4 месеца на година. „Отчитаме значително намаление на тези сигнали. За периода януари - април 2014 г. са постъпили 1123 сигнала. За същия период на миналата година сигналите са били 3605”, отчетоха от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Не е ясно каква част от хлапетата са жертва на домашно насилие, но според Държавната агенция за закрила на детето все по-малко деца ядат шамари у дома.

В последно време зачестяват сигнали към социалните от майки за баща насилник. Тези случаи постъпват, докато родителите са в процес на развод, а целта на майките е съдът да се произнесе по-бързо. Няколко майки дори обвиняват съпрузите си за блудство със собствените им деца. Проверки на социалните обаче установили, че сигналите са фалшиви.

На грижите на държавата от началото на годината поверени 444 непълнолетни, пише вестник "Монитор". Това са деца, жертви на насилие, както и такива, които са отглеждани в неподходящи условия или са били изоставени от родителите си. „Идеята е да настаняваме тези деца в приемни семейства, за да са в семейна среда. По този начин намаляваме стреса за тях”, обясниха от социалното министерство.

Данните показват, че в първите месеци на годината има спад на утвърдените приемни семейства, за разлика от 2013 г. До април новите приемни семейства са 184 докато през миналата година те са били 302. Осиновяванията също са намалели спрямо 2013 г. За периода януари - март 2014 г. ново семейство са намерили 229 деца, докато миналата година този шанс са имали 254 хлапета.

Над 1000 българи са вписани в регистъра за осиновяване и чакат социалните да им дадат дете. Децата, търсещи родители, пък са над 2500. „Този дисонанс се дължи на факта, че кандидат-осиновителите имат много изисквания към децата и забравят, че те не са стока, която могат да избират”, обясниха от МТСП.

11 българчета със забрана да напускат страната

11 български деца са получили забрана да напускат страната за следващите 2 г. Това са деца, които са били репатрирани у нас, след като са били заловени в чужбина да просят, крадат или проституират.

От началото на годината Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сезирана за 29 български деца в риск. „Тези деца обикновено заминават със свои близки и роднини, но в чужбина живеят в много лоши условия, не ходят на училище и съществува реален риск за техния живот и здраве”, обясниха от ДАЗД. Две хлапета са били задържани за кражба в Словакия, други две в Швеция и три в Австрия за просия.

Традиционно най-много просещи българчета има в Гърция. Годишно европейските страни ни връщат около 50 непълнолетни нарушители на закона. За част от тях ДАЗД предлага забрана за напускане на страната, но крайното решение взима МВР.

Все повече мъже излизат в майчинство

Расте броят на бащите, които излизат в майчинство и гледат децата си, докато навършат 2 г. С 15 на сто повече мъже са си взели отпуск за отглеждане на бебе в сравнение с миналата година, показват данните на Националния осигурителен институт, съобщи Нова тв. От началото на годината общо 9300 мъже са подали заявление за изплащане на обезщетение за майчинство. За същия период на миналата година броят им е бил около 8000.

Само през 2013 г. 17 021 мъже са ползвали отпуск, за да гледат отрочето си, а НОИ им е изплатил близо 7 млн. лева обезщетение за това, че са полагали грижи за детето си. През последните години все повече бащи излизат в майчинство.

Причините най-често са финансови. Ако жената има по-висока заплата, а не я осигуряват на реалната сума, която получава, то за нея е по-изгодно да се върне на работа. Особено ако бащата е на държавна работа и го осигуряват върху реалните му доходи. Данните на НОИ показват, че бащите по майчинство са получавали средно по 33.25 лева на ден през миналата година.Добави коментар