Внимавайте какво четете

87
Внимавайте какво четете

Приемаме черти от литературния герой

Американски учени са установили, че любителите на художествената литература подсъзнателно приемат черти от характера на измислените герои от книгите и се държат като персонажите, с които се отъждествяват. До този извод са стигнали изследователи от университета на щата Охайо след експеримент, извършен с участието на около 500 доброволци.

Страстните фенове на литературата "възприемат чувствата, мислите, възгледите и реакциите на измислени герои като свои собствени" – отбелязват учените в изследването си, публикувано в британското научно издание "Списание за социална психология".

Ако по време на четене на литературно произведение се потапяте в света на измисления герой, можете да промените поведението си и да разглеждате случващото се в реалния живот под същия ъгъл, както и героят от произведението, подчертават авторите на проучването Джеф Кауфман и Лиза Либи, цитирани от bTV.

По думите на учените подобно явление може да окаже силно въздействие върху личността на четящия, а в някои случаи да остави върху него трайна следа.

В зависимост от характера на героя "подобно възприятие може да окаже върху читателя както отрицателно, така и положително въздействие, да способства за развитието на личността" – уточняват авторите на изследването.Добави коментар