Внимание, родители! ТикТок шпионира

1742
Внимание, родители! ТикТок шпионира

Шокиращи разкрития за най-популярната след деца и тийнеджъри мрежа ТикТок направи експерт

Шокиращи разкрития за най-популярната след деца и тийнеджъри мрежа ТикТок направи експерт. Приложението шпионира. Новината дойде на фона на широката дискусия по цял свят и у нас как точно социалните мрежи използват личните ни данни.

ТикТок следи постоянно всичките си потребители, твърди експерт. Преди около два месеца потребител във форумите „Редит“ с име Бангорлол коментира в дискусия за ТикТок, че успешно е направил анализ на структурата на приложението и в процеса е открил изключително притеснителни аспекти, съобщи бТВ. Той определя програмата като „услуга за събиране на лични данни, маскирана като социална мрежа“.

ТикТок събира куп лични данни

Според неговото проучване ТикТок събира хардуерни данни за телефоните – вид на процесора, идентификационни номера на хардуера, използвана памет, свободна памет и много други. Следи също и останалите приложения, които имаме инсталирани на телефоните си. В добавка към това, всичкоq свързано с използването на интернетq също се следи – IP и MAC адреси, къде използваме безжична мрежа и др.

Приложението също така знае дали телефонът ни е оригинален или е отключен нелегално. Някои от версиите на приложението имат и включено GPS проследяване с пинг – това означава, че ТикТок изпраща данни за местоположението ви на всеки 30 секунди. Тази опция е автоматично зададена ако потребител добави местоположението си на някой видеоклип. Бангорлол е успял да открие също имена, имейли и рождени дати на потребители.

По думите му ТикТок използва „вайръл техника“, която да задържи вниманието на потребителите за по-дълго време и така да използват приложението повече. Новите регистрирани получават повече харесвания и гледания на първите си видеоклипове, което ги окуражава да продължат да използват приложението.

Най-ужасяващото в разкрития на експерта е твърдението му, че има предостатъчно данни, които сочат, че ТикТок е „поле за изява“ на много педофили, които по лесен начин успяват да се свържат с деца. ТикТок твърди, че приложението е изключително опасно и съветва то да бъде изтрито.ТикТок крие много добре това, което знае

Бангорлол твърди, че докато е разучавал приложението е останал впечатлен колко много стъпки са предприети, за да бъде скрито безразборното събиране на лични данни. Всички заявки за анализ са криптирани, а ключовете към тях се сменят с всяка нова версия на програмата. Системата е направена така, че блокира, ако потребител откаже да споделя данни за анализ с компанията-майка.

„Туитър“, „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Снапчат“ събират значително много по-малко данни от „ТикТок“. Китайският екип е разработил ТикТок за едва 200 дни. Приложението беше най-сваляното в глобален мащаб в началото на 2020 г. както за iOS телефони, така и за Android. До момента няма официален коментар от страна на ТикТок по повод събираните лични данни.

И Apple хвана ТикТок в шпионаж

И Apple хвана TikTok тайно да шпионира милиони потребители на iPhone. Разкритието дойде преди дни заради новия iOS 14. С него Apple отстранява предишен проблем в iPhone устройствата, при който приложенията могат тайно да имат достъп до клипборда на телефоните. След излизането на подновената операционна система потребителите ще бъдат предупреждавани всеки път, когато някое приложение прочете последното, копирано в клипборда. Безброй приложения вече злоупотребяват с поверителността по този начин.

Притеснително е, че едно от тези приложения беше TikTok, разкрива Зак Дофман от Forbes, цитиран от infostock.bg. Предвид други проблеми, свързани със сигурността, породени от приложението, както и по-големи притеснения поради китайския му произход, това се превърна в основен дебат. Тогава собственикът на платформата, Bytedance, обясни, че този проблем ще бъде решен.

Е, не съвсем. С пускането iOS 14 ТикТок изглежда злоупотребява с клипборда по доста необикновен начин. Така че, обещаното от ТикТок през април прекратяване на тази практика така и не се осъществи.

Според Telegraph от ТикТок заявяват, че проблемът е причинен от "функция, предназначена да идентифицира повтарящ се спам" и увериха, че "вече е изпратена актуализирана версия на приложението в App Store, премахвайки функцията против спам, за да се елиминира евентуалното объркване". От ТикТок заявиха още, че платформата „се ангажира да защитава поверителността на потребителите“.

Най-големият проблем е универсалната функционалност на клипборда на Apple, което означава, че всичко, което копирате на своя Mac или iPad, може да се чете от моя iPhone и обратно. Така че, ако сте активирали ТикТок на телефона си, докато работите, приложението може да има достъп до всичко, което копирате на друго устройство: пароли, работни документи, имейли, финансова информация. Абсолютно всичко, твърди още Зак Дофман. Ако ТикТок спазят обещанието си, с най-новата версия на приложението проблемът бе трябвало да бъде отстранен. Но съмнението, уви, си остава.

Индия вече скочи срещу китайските приложения

Индийското правителство обяви, че е забранило използването на 59 мобилни приложения на територията на страната, сред които ТикТок, „УиЧат“ и „Ми Къмюнити“. Причината – „Министерството на информационните технологии на Индия получи множество оплаквания от потребители за неправомерно използване на личните им данни от сървъри, които се намират извън територията на Индия“.

Според различни съобщения от индийското правителство тези приложения представляват заплаха за националната сигурност на страната и на нейните граждани. Това е и политическо решение срещу Китай, след като 20 индийски войници загинаха при престрелка на общата им граница.


Добави коментар