Вижте кой ще получава детски надбавки

337
Вижте кой ще получава детски надбавки

От следващата година помощта ще е за всички

"Родителите от заможни семейства, които не искат да получават детски добавки, няма да получават задължително, просто няма да подават заявление.". Това заяви социалният министър Деница Сачева във Велико Търново, като от думите й стана ясно, че за да получат детскиq семействата ще трябва да подават изрична молба за това, съобщава вестник Монитор.

В същото време родителите, които пък искат да получават детски, а досега отпадаха заради надвишаване на дохода с 1-5-10 лв., в момента за тях ще бъде намерено далеч по-справедливо решение. Получаването на добавките ще се случва със заявление. И досега родителите подаваха молба – декларация в Агенцията за социално подпомагане, но досега се вземаше предвид и подоходния критерии, който от 2021 г. отпада. Досега те се изплащаха в пълен размер, ако доходът на член от семейството е до 410 лв. При доход от 400 лв. до 510 лв. се изплащаха 80 процента от размера на помощта.

Размерът на надбавките за семейства с едно дете е 40 лв., за семейства с две деца – 90 лв., за семейства с три деца – 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца. Сачева коментира още, че министерството не раздава пари, а дава права на всички родители да бъдат подкрепени от държавата. Размерите на помощите за деца се определят със Закона за държавния бюджет на страната за съответната година и се финансират изцяло от държавния бюджет.

От 250 на 300 лева се увеличава помощта за първолаци и осмокласници догодина, каза още министърът на труда и социалната политика. Като и тази помощ ще се отпуска без значение от доходите на родителите през следващата година. "Помощта за 8 клас я въведохме тази година заради коронакризата и заради това, че доста деца, които успяхме да върнем в клас,за съжаление, COVID кризата повлия на тези резултати и трябваше да има допълнителни стимули, за да можем да предотвратим отпадането на ученици след 7 клас", обясни Сачева.

Добави коментар