Велики вторник е ден за поучения и дарения на бедните

47
Велики вторник е ден за поучения и дарения на бедните

Църквата припомня словата на Иисус Христос, който след като предишния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите

Велики вторник тази година е на 27 април. Това е вторият ден от Страстната седмица и е ден за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом, посочва вестник Монитор.

Църквата припомня словата на Иисус Христос, който след като предишния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави и пророчества за съдбата на град Йерусалим.

В притчата за десетте девици се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос".

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: "да бъде милостта Му вечна, алилуя!"

Днес църква отблязва паметта на Свети свещеномъченик Симеон, брат Господен по плът. Той бил сродник на Иисус Христос, а не Негов брат в прекия смисъл на думата. Той е бил син на Клеопа, брата на Йосиф Обручник, и брат на свети апостол Яков, първият иерусалимски епископ.


Добави коментар