Велики понеделник е

44
Велики понеделник е

Започва Страстната седмица - последната от живота на Иисус Христос.

Започва Страстната седмица - последната от живота на Иисус Христос. Нарича се Страстна, защото на старобългарски думата "страст" означава страдание. Това е седмицата на страданията Христови преди Спасителят да бъде разпънат на кръста. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и спасява душите на хората чрез възкресение, посочва вестник Стандарт.

На Велики понеделник Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелията се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

От Велики понеделник започва голямото великденско чистене, което е задължително за всеки дом. Освен това понеделникът е и последният от дните, през които може да се пътува.

Добави коментар