Велики четвъртък

168
Велики четвъртък

Да боядисаме яйцата

Велики четвъртък е един от най-важните дни от Страстната седмица. На него се е състояла Тайната вечеря на Сина Божий с учениците му - 12-те апостоли. След като Исус предрича предателството и смъртта си, е арестуван в Гетсиманската градина. Юда го предава на войниците, след като го целува, от където идва и популярният израз "целувката на Юда".

Българската традиция повелява на този ден да боядисаме яйцата. Първото винаги е червено и с него се прави кръст върху челата на децата, а след това и върху тези на останалите членове на семейството.

Това яйце остава в къщата до следващия Великден, когато ще бъде заменено отново с червено. Символиката - то пази дома от беди и носи радост, здраве и щастие на обитателите му. Второто яйце, също червено, се носи в събота срещу неделя в църквата и се оставя там.

На Велики четвъртък работата е забранена. Жените заместват единствено празничните хлябове. Приготвят се и по-малки хлебчета, които се сплитат на плетеница около червено яйце. Те се раздават на гостите и на децата на Великден. И тъй като денят е работен, ако не успеете да боядисате яйцата или да замесите козунаците, другият вариант е да го направите на Велика събота.

На Велики четвъртък свещениците във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Отслужват се и литургии.Коментари

Коментар: 5
1zqjgi'"(){}:/1zqjgi;9

Коментар: 4
Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjgi'"(){}:/1zqjgi;9

Коментар: 1

аз май в събота ще боядисвам. то как да стане в работен ден, като таткото ни го нява, нали и неговото чело трябва да се оцвети с червеното яйце


  • 1

Добави коментар