Велики четвъртък

21
Велики четвъртък

Не боядисвайте яйцата на гладно

Наречен още Чистият четвъртък, този ден от Страстната седмица е белязан от предателстово. На него се случват три важни за християнството събития - Тайната вечеря на Исус с учениците му, молитвата на Божия син в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Традицията повелява на Велики четвъртък или на Велика събота рано сутринта да боядисаме яйцата. Задължително е преди това да закусите, за да не ви "удари яйцето в земята" - тоест да се разболеете или да сте нещастни. Първото яйце винаги е червено и докато е още топло, с него се прави кръст на челото на всички вкъщи, като започнем от най-малките.

Това яйце трябва да остане в къщата през цялата година, за да носи късмет, здраве и щастие. То заменя миналогодишното, което се заравя в градината за плодородие. Второто яйце също трябва да е червено - него оставяме в църквата в събота вечерта или на Великден.Следващите яйца можете да боядисате в каквито цветове искате, но задължително трябва да присъстват синя, виолетова, зелена и жълта боя. Синьото е символ на непорочното зачатие, виолетовото - на кръста, зеленото - на учениците на Исус, а жълтото - на Бога.

На Велики четвъртък се месят и козунаците за празника. В миналото стопанките са приготвяли и специални великденски хлебчета - малки кравайчета с червено яйце по средата, които се раздават на децата и на гостите на Великден.

На Велики четвъртък не се работи.

10 супер идеи за великденски яйца

Страхотни яйца без бояДобави коментар