Велика събота е

42
Велика събота е

Обикновено в този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци

Велика събота е. Църквата прославя последния ден от Страстната седмица като най-благословения, защото Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, Великден.

На Велика събота душата на Спасетеля слиза в ада, разрушава портите и освобождава затворените там грешни души на Адам и Ева и на старозаветните пророци, за да ги отведе в небесата. Така открива пътя към рая на цялото човечество, което е същината на християнското послание.

В царството на тъмнината Христос влиза като победител над злото и смъртта, а пътешествието му става символ на всеопрощение, любов и надежда. Велика събота е последният ден от Страстната седмица. Обикновено в този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Това е и последният ден, в който се боядисват яйца, посочва вестник Стандарт.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!" Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски". Точно в полунощ православните християни ще се поздравят с "Христос воскресе!".
Добави коментар