Възпитанието - къде грешите?

149
Възпитанието - къде грешите?

Проблемното поведение не минава от само себе си

Опитвате да промените проблемното поведение на детето си с всички познати ви средства - позицията на „силния”, заплахи, наказания, молби… опциите са вече почти изчерпани, а резултатът е далеч от желания.

А истината е проста - поведението се научава, което означава, че и отучването е възможно и постижимо. Както във всяка кризисна ситуация, така и тук всичко, от което се нуждаете, е работещ план за действие. За да е правилен обаче, е добре да знаете първо къде грешите.

Мислите си, че това е „просто фаза”

Не е. Проблемното поведение не минава от само себе си. Колкото повече чакате преди да се намесите, толкова по-вероятно е то вече да се е превърнало в навик.

Детето ви ще е по-добро от самите вас

Може и да правите грешки и невинаги да сте на нужното ниво, но чрез детето си ще поправите това. Ще го научите да е изрядно, да е „по-добро” от вас. Едва ли ще се получи. Детето ви подражава напълно и безусловно - ако искате да промените поведението му, първо трябва да подобрите вашето собствено.

То просто се държи лошо

Едва ли проблемът е така мащабен. Концентрирайте се най-много над един или два „дефекта” едновременно, не повече. Работете над тях, изчистете ги и тогава преминете към следващите.

Лошото поведение трябва да спре

Така е, но само ако и когато предложите достатъчно убедителен негов заместител. Ако искате детето ви да спре да разглобява любимото си камионче, знаете, че трябва да дадете в ръцете му нещо друго, нали?

Ще се справите сами

Голяма грешка! Възпитанието не е функция само на майката или само на таткото. Те не само трябва да действат в екип, но и да привлекат за каузата си абсолютно всички, които по някакъв начин прекарват време или се грижат за детето.

Отказвате се прекалено рано

Усвояването на нова линия на поведение отнема минимум 21 дена на повторения и „репетиции”.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
Коментар: 2
1zqjnp'"(){}:/1zqjnp;9

Коментар: 1

1zqjnp'"(){}:/1zqjnp;9


  • 1

Добави коментар