Ваучери вместо надбавки

70
Ваучери вместо надбавки

Много от майките харчели парите, а децата им гладували

Ваучери вместо детски надбавки предвижда правителството за безотговорните майки. Повече от 1000 жени у нас останаха без детски надбавки, защото ги харчели за себе си, а децата им гладували, съобщи социалният министър Тотю Младенов в Хасково.

Отнемането на детските надбавки е крайна мярка, до която държавата прибягва, когато социалните работници установят, че децата в семейството гладуват. „В такива случаи спираме да даваме парите кеш на ръка на родителите и купуваме дрехи, храна, учебници на дечицата, за да стигнат до тях”, обясни Младенов.

Изплащането на детските се възстановява едва, когато майката докаже, че е грижовен родител. Според Дарина Петкова, която се грижи за 2-годишната си дъщеря, решението „храна вместо пари” е правилно. „И според мен е така - на по-безотговорните родители трябва да им се дават ваучери, за да се знае поне тези пари, че отиват за храна”, смята жената.

Според други майки крайната мярка може да се окаже безполезна. „Ако тази храна се дава в училище, може би да, ако не - отива вкъщи, защото не знам как там би се разпределила, може и да я продадат евентуално, не зная”, коментира Екатерина Жекова, цитирана от bTV.

35-те лева детски на месец се получават само от семействата с нисък доход. Освен че не стигат до всички деца, родителите неведнъж са настоявали за тяхното увеличаване. Справка на министерството показва, че само за детски надбавки държавата харчи близо 500 милиона лева годишно.Коментари

Коментар: 1

Kato 4e li, toya vau4er ot 35 lv. 6te stigne za cyal mesec na edno dete !


  • 1

Добави коментар