Васильовден

181
Васильовден

Готови ли сте за сурвакане?

На първия ден от новата 2012 г. празнуваме Васильовден. Освен празник на всички, които носят името Васил, Василка, Василена, Веселка, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa и Васко, 1 януари е познат в народните обичаи и като втора Бъдни вечер.

Най-веселият обичай на празника е сурвакането. Главната роля в него се пада на децата, които с дрянови сурвачки обикалят съседите и удрят гърбовете им за здраве. Казват се и пожелания за здраве и плодородие.Първият ден от новата година е най-подходящият за предсказания. Неомъжените слагат първия залък от хляба под възглавницата, за да сънуват бъдещия си съпруг или съпруга. В къщата трябва да има и дряново клонче. Всеки от семейството си избира по една пъпка от него и я стиска. Тази, чиято пукне и отскочи най-високо, ще донесе здраве на семейството. Ако счупените орехи са здрави, това също значи здраве на семейството.

На Васильовден неомъжените момичета ладуват. Носят вода в менче, в която пускат китка цвете със закачени на нея гривна или пръстен. После оставят водата навън. Ако тя замръзне, годината ще е добра. Едно от момичетата вади китките и предрича сватба, дете иили щастие в брака на приятелките си.

На 1 януари на масата задължително присъства свинското месо, както и баницата с късмети. В миналото на днешния ден домакините са сервирали пача.

Снимка: surva4ka.comДобави коментар