В коя държава са най-високи

100
В коя държава са най-високи

Средностатистическата холандка е висока близо 1.71 метра

Холандците са най-високата нация на планетата. Завидната им височина би могла да се обясни с благоприятните условия на околната среда, но също така и с естествения подбор, се посочва в изследване, публикувано в британското научно списание "Роял сосайъти".

Средностатистическата холандка е висока близо 1.71 метра, а при мъжете средният ръст е 1.84 метра. Това обаче не е било винаги така. Холандците са били най-ниските европейци през 18-и век, със среден ръст около 1.65 метра. През последните 150 години холандците са пораснали с 20 см.

За сравнение американците са увеличили средния си ръст с 6 см за същия период, допълват от БТА.

За да открие връзката между естествения подбор и ръста, екипът от учени, воден от специалиста Герт Стулп, е анализирал данните на 94 500 души, живели в Холандия между 1935 и 1667 г.

Изследването им показва, че през тези три десетилетия високите мъже и жените със среден ръст са имали повече деца от по-ниските мъже и жени, и съответно наследниците им са били високи. И обратно - в САЩ ниските жени и мъжете със среден ръст са по-плодовити, откъдето идва и разликата в увеличаването на средния ръст между двете нации.Добави коментар