Уикенди с децата

103
Уикенди с децата

Как да въведете ред, но и да си починете

Да намериш правилния баланс между домашните задължения, отлагани цяла седмица, време за децата и евентуално за себе си (партньорът не го споменаваме изобщо), не е най-разтоварващото занимание за уикенда, което може да си представите. И все пак, очевидно много семейства се справят с него с лекота и усмивка. Или поне така изглеждат, когато успеят да стигнат до парка. Каква е формулата?

Приоритетите

„Решете кое е наистина важно и задължително да постигнете във въпросните два дни. Ако е нужно, направете списък с например три наистина важни задачи, за да сте наясно с колко време за „импровизации” разполагате. И не забравяйте - наличието на малко напълно оправдава изпълнението на само една от задачите.

Работете екипно

За всички е ясно, че за доброто настроение през почивните дни, най-сериозна заплаха представлява домакинската работа. Включете детето (децата) - то наистина ще се забавлява, а вие ще научите на жизненоважната и нова за младите родители нагласа: не е важно всичко да е в идеален ред в дома ви, достатъчно е да няма разплакани и сърдити. С времето ще оцените красотата на спокойния, макар и малко разхвърлян ден.

Пазарувайте умно

Не губете семейно време в безразборно пазаруване в супермаркети и молове - набележете целите си предварително и сведете до минимум предвид факта, че сте с малко дете.


Планирайте забавленията

Напомнянето, че вече трябва да планирате и организирате дори забавленията си, сигурно не е от най-приятните, но пък е напълно вярно. Трябва да ги включите в графика си, за да сте сигурни, че ще се случат. Семеен обяд, разходка в парка, еднодневно бягство от града - задължително е да се предвидени за уикенда ви, ако не искате да ви обвиняват в недостатъчно качествено семейно време.

Не разглезвайте децата

Времето, посветено на тях през уикенда, е нещо хубаво, но не и задължително и на всяка цена от ваша страна. Ако имате навика да пренебрегвате себе си и нуждите си или да крадете време, само когато детето спи, тръгвате по опасен път. Детето трябва да е наясно, че и вие имате право на лично време и почивка.

Редувайте се

Най-накрая дойде ред и на партньора - на него ще му помогнете най-много, като го освободите от присъствие и задължения. Редувайте се, така че всеки да има време за любимото си занимание в поне един от двата почивни дни.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар