Удивителни факти за съня

229
Удивителни факти за съня

Днес е Световният ден на съня

Днес е Световният ден на съня. Той се отбелязва на 14 март от 2002 г. Ето и няколко любопитни факта за съня:

Рекордът за най-продължително време без сън е на американката Морийн Уестън. Тя останала будна цели 18 денонощия и 17 часа. В резултат на това получила халюцинации.

Клинофобия (сомнифобия) е страх от заспиване. Повечето хора, които страдат от нея, се страхуват от кошмари или от това, че могат да умрат в съня си.

Хормонът андренкортикотропин функционира като вътрешна аларма в човешкото тяло. Той ни подготвя за събуждането.

Статистиката сочи, че жените средно спят с минута повече от мъжете - 9 часа и 7 минути.Най-продължително спи лъвът – цели 19 часа.

Котешката дрямка се нарича състоянието, в което се спи с отворени очи и често човек дори не разбира за това.

Според учените са нужни само четири дни без сън, за да получите халюцинации.

Голям процент от катастрофите са причинени от сънливост на шофьорите. 17 часа безсъние се равняват на 0.05 промила алкохол в кръвта

Заради сиестата испанците спят с 40 минути повече от всички останали европейци.В Испания се организира шампионат по сиеста. Правилата са прости: всеки един от участниците ляга на диван, като разполага с 20 минути да покаже как се прави сиеста. Отчита се кой колко бързо умее да заспи, колко дълбок е сънят му и дали изобщо е заспал, а не се преструва, което удостоверява лекарски екип.

Бебе в къщата обикновено води до 400 - 750 часа загуба на сън при родителите в първите години.

Експерти твърдят, че един от най-примамливите начини да не мислиш за сън е 24-часов достъп до интернет.

През февруари спим най-лошо и заспиваме по-трудно, откриха изследователи от Великобритания. Заспиваме поне с осем минути по-късно и се събуждаме по средата на нощта.Добави коментар