Твоят живот във Фейсбук

98
Твоят живот във Фейсбук

Най-голямата онлайн мрежа в света променя визията си

Най-голямата онлайн мрежа в света променя визията си - "Фейсбук" пуска своя нов дневник за снимки, видео, музика и всевъзможни информации. И с това хвърля ръкавица на защитниците на личните данни и пространство.

От доста време насам "Фейсбук" на практика няма реална конкуренция. Все повече членове на социални платформи като „Мy space“ или VZ-мрежите ги напускат. Когато преди три месеца стартира Google+, калифорнийците от "Фейсбук" решиха, че ще направят нещо, за да задържат интереса на своите членове.

„Фейсбук ще се превърне в ултимативната потребителска платформа, ще е най-богатият онлайн архив и същевременно огледало на живота на милионите потребители”, така основателят Марк Зукърбърг представи подготвяните нововъведения, които ще променят социалната мрежа така радикално, както никога досега. Повече от 800 милиона потребители ще получат в най-скоро време възможност да оформят наново своя профил. Презентацията беше проследена от най-малко 100 хилиди души на живо в интернет.„Timeline“ – новата хронология

"Фейсбук" ще продължи да събира всевъзможна информация за всеки потребител, без да посяга на по-старите данни. Амбицията на Зукърбърг е да създаде подробна хронология на живота на всеки потребител, който ще има възможност да попълва всички дупки в миналото си. Например ако сте член на социалната мрежа от 2009 г., ще можете да представите своя живот от самото си раждане.

За улеснение на потребителите "Фейсбук" е разработил нов вид приложение, което ще позволява на партньорски фирми да публикуват автоматично какво прави всеки, който се е регистрирал в тяхната система. „Всеки потребител ще има правото сам да решава коя информация да се появява най-горе на страницата му и коя не“, пояснява Зукърбърг.

По този начин на преден план ще излязат всички важни за потребителя събития от живота му. Профилът ще бъде разделен на две колонки, в които информацията може да се представя в по-голям формат и да се добавят различни снимки и приложения. Профилната снимка също ще бъде уголемена, за да може скучният и неукрасен профил да заприлича на списание. Но промените няма да бъдат само оптични. Според Зукърбърг много по-важна ще бъде възможността потребителите да представят на една страница своята лична история и най-значимите събития в нея.„Open Graph“ – медийната централа


Всичко, което някой гледа или слуша, ще могат да виждат и неговите приятели. Новият механизъм на "Фейсбук" ще публикува всички предприети дейности или споделени информации, при това без нужното досега разрешение от страна на потребителя.

Скоро, при това безплатно всеки член на "Фейсбук" ще може да слуша музика, да гледа филми или сериали или да чете новини. Платформата ще си сътрудничи с множество фирми като музикалната служба Spotify или филмовия и телевизионен портал Hulu. Впрочем, тези услуги вече са на разположение на потребителите.Да се отвориш за целия свят


„За Фейсбук не е толкова важно да обвърже потребителите“, обяснява интернет-анализаторът Михаел Гартенберг. Той е на мнение, че колкото повече хората се занимават с "Фейсбук", толкова повече самата фирма ще може да събира информация за пазара. Защото онлайн платформата предразполага членове си да изразяват ясно своята същност и да споделят своите предпочитания, хобита и желания. Освен това с такъв вид информация е много по-лесно за рекламодателите да достигнат до целевата си група. По този начин новите приложения придобиват финансово измерение. Все пак "Фейсбук" има и възможността да печели заедно с партньорските си фирми от кликовете на потребителите.

Дали новите идеи на Зукърбърг ще функционират, зависи обаче само от потребителите на "Фейсбук" и тяхното участие. А то е всичко друго, но не и сигурно – дори сред членовете на социалната мрежа има много хора с консервативни убеждения, пък и не всяка промяна се посреща с фанфари.Добави коментар