Цветята у дома според зодията

2606
Цветята у дома според зодията

Всяка зодия си има предпочитани цветя

От хилядолетия в различните култури възникват обичаи, в които се търси връзка между датата и времето на раждане и характера и съдбата на човека. „В древна Гърция възниква понятието „хороскоп“, свързано с разположението на съзвездията („звездния“ зодиак), където годината е разделена на 12 периода, всеки свързан с определено съзвездие“, разказва за „Новинар“ доц. д-р Антоанета Петрова, която е шеф на Ботаническата градина към БАН и през октомври посрещна всички желаещи да разберат какви растения са подходящи за дома им според тяхната зодия.

По думите й хората са абсолютно съгласни с определения като „Девите са много обстоятелствени и точни, а Овните – независими и мислещи“ например. „Астрологията показва предпочитанията към много неща в живота, цветята са едно от тях – в зависимост от хороскопа според астрологията те могат да подпомогнат творчеството ни, да ни успокоят или дадат енергия.

Наборът от растения, свързани с астралните знаци, е многоброен, включва както растения с произход от Средиземноморието и Европа, отглеждани на открито, така и растения от далечни страни, най-често отглеждани като стайни растения в Европа“, допълва доцент Петрова. Според нея всеки има право да вярва в каквото поиска, но не са малко доказателствата, че по различни признаци растенията се свързват с нас. Древните ирландци например свързват всяка буква от азбуката си с определено дърво и им придават определено символно значение. От тези дървесни видове (21 вида) и символиката им възниква един т.нар. хороскоп с дървета.

Друг начин, по който растенията се свързват с хората, е в зависимост от формата на части от растенията, например палми кариота – зодия Риби; бегония на Масон – зодия Рак. Понякога от значение е сезонът на цъфтеж (гергини – Дева; перуники – Телец) или се прави асоциация с цветовете, свързани със зодиакалния знак (зелени и земни багри за Девата; червени за Овена) и др.Едни от най-често срещаните растения в древността като лавандула, розмарин, босилек, мирт, резене, невен, карамфил, майоран, моркови и др. са и най-често свързвани с хората и техните сетива, а според специалистите, ако сме обградени с подходящите за нас растения, цветове, форми, това ще ни повлияе положително както на живота, така и на моментното състояние.

Специалистите в областта съветват, ако сте зодия Овен и сте любители на растенията и ги отглеждате в дома си, да изберете азалия (червена и розова), мушкато (с червени цветове), гардения, мининар, кохлерия (с червени цветове), бегонии (царски и на Еванс), Ехмея или Христов венец да красят хола ви. От градинските цветя най-добре ще ви се отразят нарцисите, червените рози и гладиолите, теменужките, метличинките, анемониите, пулсатилата (котенца), ароматното секирче, босилекът, глогът и хвойната.

„Предвид импулсивния характер на Овена много от растенията, свързани с него, са червени, както и такива, които със съразмерните си цветове и аромата си действат успокояващо и създават чувство за хармония“, допълва доц. Петрова. По думите й, ако сте родени под знака на Телец, за вас са подходящи стайна циклама, каланхое на Блосфелд, стайна иглика, сенполия (стайна теменужка), цъфтящи бегонии (грудкови, зимни) пилея, глоксиния (каменно цвете) и шефлера.

Близнаците трябва да заложат на аспарагус, бръшлян, хлорофитум, папрати, палми с перести листа (хамедорея, финикови), кордилине, комелинови (традесканция, зебрина, сеткреазея) и дифенбахия, защото се смята, че хората от тази зодия често са обект на негативна енергия от околните; растенията, свързвани с тях, са с много листа, насочени в различни посоки (хлорофитум, кордилине, аспарагус, комелинови), които отразяват и пречупват отрицателните лъчения. Папратите и палмите с перести листа отразяват двойствеността на Близнаците, категорична е тя.Ракът трябва да се заобиколи с алое, бегония на Масон (“железен кръст”), хибридни фуксии (обички), мирта, фитония, храстовидни пеперомии, агаве (столетник), бехарско каланхое, ешверии и вризея, лъвът с антуриум, кодиеум (кротон), китайска роза (хибискус), кала, камелия, акалифа, кралски мушката (алби), гардения, клеродендрон, сингониум, импациенси (циганчета), овалнолистна красула, други сукуленти, защото е със силен и красив характер, а растенията са сред най-впечатляващите, с едри и красиви цветове (рози, божури, камелии, кралски мушката, антуриум). Също издръжливи сукулентни растения от сухите райони, в които живеят лъвовете.

Вижте още: Стайните растения, пречистващи въздуха

На Девата влияят добре аукуба, афеландра, калатея, драцена, вкусна монстера, филодендрони, фикуси - дребнолистен и стрелолистен, кодиеум (кротон), цисуси и рийцисус и каланхое, на Везните - алое, бяла азалия, ананас, декоративни чушки, шефлера, китайска роза (хибискус), селагинела, японска аралия, пеперомия, кактус епифилум, хортензия, бръшлян, палми от род хамедорея, куфея, хелиотропиум, гербера, цеструм и ахименеси, корпион - кактуси, драконово дърво, юка, сансивиера, китайска роза (хибискус), пеперомии, восъче (хоя), лимон, кливия, мирта, маслиново дърво, зокум, папрати.

На Козирога добре влияят антуриум, коледна звезда, епифитни кактуси рипсалидопсис (коледниче), слонска юка, фикуси, восъче (хоя), традесканции, дървовидна красула (дървото на живота), дланелистни палми - трахикарпус, хамеропс, вашингтония и ливистона, а на Водолея - бледожилкова и трицветна маранти, копривки (колеуси), пъстролистни калатеи, беложилкова фитония, алоказия на Сандер, тиландсия, гузмания, вризея, пахиподиум (мадагаскарска палма), кордилине, нолина, абутилон (стаен клен), дребнолистен фикус, шефлера.

За родените между 21 януари и 20 февруари тези цветя са подходящи, защото зодията се свързва с много растения с ясно изразено жилкуване на листата, като жилките са с контрастен цвят – асоциация с водата и речната мрежа (маранти, калатеи, фитония, алоказия на Сандер). Явно по-съвременна е връзката с резервоарните бромелиеви, които задържат вода в красивите си розетки (вризеи, неорегелии, гузмании и др.).Рибите пък ще се чувстват добре, ако се грижат за водни растения, циперус, пасифлора (страстоцвет), бриофилум, плектрантус, орхидеи, дребен сцирпус, папрати, палма кариота (“рибя опашка”), кротон (кодиеум), бромелии, хлорофитум, пилея на Кадиери (сребърно цвете) и хипоцирта, защото връзката с водните и крайводните растения (лотос, мента, циперус, дребен сцирпус) се разбира от само себе си.

Съвременни добавки са пилеята на Кадиери (сребърното цвете с листа със сребристи като на риба петна; хипоциртата с цветове като тропически рибки; палмата кариота, на която дяловете на листата приличат на рибешка опашка, допълва още доцент Петрова.Добави коментар