Цветя за горещини

3039
Цветя за горещини

Кои растения виреят на балконите по време на жегата?

Хората вече се мъчат от непоносимите горещини, а в същото време много растения на балкона се чувстват добре, започват да се разрастват и цъфтят пищно. Това особено важи за сортовете, които се създават в последните години, защото селекционерите отчитат глобалното затопляне, което всички вече усещаме. Всяка година се повтаря едно и също – в началото на лятото се вайкаме, че то закъснява, а след това ненавиждаме горещините.

Често дори името на даден сорт показва неговото отношение към топлото време. Наскоро на европейския пазар се появи цяла серия от различни сортове лобелия под названието Hot («Горещ”). Растенията от тази серия са значително по-сухоустойчиви от останалите. Много видове рудбекия също обичат жаркото слънце. При такива условия обаче фуксията спира да цъфти, а далеч по-издържливото мушкато започва да изостава в образуването на нови съцветия, пише вестник "Монитор".

В същото време лантаната, газанията и някои видове флокс се чувстват добре и горещото време определено е за тях. Нито капка дъжд и много слънце – това е раят за петуниите. Тогава те започват да цъфтят обилно, като не бива да се забравя, че имат нужда от поливане. В дъждовно време обаче тези красиви растения прорастват и почти спират да цъфтят.

Слънцелюбивият характер на растенията понякога може да се определи по външния им вид. Месестите листа на тученицата, които приличат на резервоари за вода, веднага подсказват, че това растение е устойчиво на суша. Острите листа на много сортове карамфили също подсказват устойчивост към жегата.Декоративният пипер също се радва на яркото слънце, а благодарение на жегите диасцията потъва в цвят. В хубаво време цветовете на газанията напомнят малки слънца, а при липса на ярки лъчи дори не се разтварят. И най-слънцелюбивите растения не могат да минат без вода, особено ако са в саксии, където обемът на влагата е силно ограничен. Колкото по-малко е почвата в дадена саксия, толкова по-бързо тя пресъхва.

Специалистите препоръчват цветята на балкона да се засаждат в по-големи и по възможност светли съдове. Тъмните пластмасови контейнери прегряват от слънцето и корените на растенията в тях страдат. Освежаващите процедури сутрин изобщо не са за пренебрегване. Добре е да пулверизирате листата, за да почувстват растенията лека прохлада. Ако се очакват твърде високи температури, които са далеч над 30 градуса, е необходимо да ги преместите отрано на сянка или да разтворите над тях чадър към обяд.

Поливането трябва да става само с вода, която е престояла. Студената течност от чешмата ще предизвика истински шок за корените на цветята. Понякога с вода може да се реанимира дори напълно изсъхнало на пръв поглед растение. Необходимо е саксията да се постави в кофа с течност, така че почвата да се напои добре. Вече има и напоителни минисистеми за балкон, в които си струва да инвестират най-запалените градинари.

При тях напояването е капково. Водата постъпва към капковите маркучи направо от крана на чешмата или от специални резервоари. Според специалистите резервоар от 20 литра може да осигури водата за поливане на двайсетина растения в продължение на шест седмици. Работата на капковите напоителни системи може да бъде управлявана и с помощта на таймер.Коментари

Коментар: 1
Play inmrtfaoive for

Play inmrtfaoive for me, Mr. internet writer.


  • 1

Добави коментар