Царете на абсурдите

39
Царете на абсурдите

Американците, разбира се

Възможно ли е един панталон да струва 65 милиона долара?! А може ли да се иска обезщетение от болница, в която лекарите не са привлекателни? Да, но само в САЩ. Ето някои от най-безумните процеси за последните 20 години:

На 26 юли 2006 на Алън Рей Хекард му писва. Не иска повече да бъде припознаван. 51-годишният работник на летището в Портланд, щата Орегон, иска справедливост. В киното, в супермаркета, къде ли не абсолютно непознати хора го бъркат с прочутия баскетболист Майкъл Джордан. Нищо, че е с 9 сантиметра по-нисък, с 11 кг по-лек и с 8 години по-стар от Джордан. Алън обаче бръсне главата си и носи брилянтова обица на лявото ухо. А това като че ли е достатъчно, за да бъде вземан за Майкъл Джордан.

Хекард обаче иска да сложи край на тези вечни припознавания. Той отива при адвокат, заплаща 206 долара такса и отива на съд. Иска обезщетение за преживените душевни терзания, свързани с фалшивия блясък на звездата. Желаната от Хекард сума възлиза на общо 832 милиона долара. Искът е за 416 милиона долара от Майкъл Джордан и за същата сума от Фил Найт - основател на компанията Nike и спонсор на баскетболиста.

"Алчни опортюнисти и закон, излязъл извън контрол"

832 милиона за постоянни припознавания със суперзвезда? Що за безумен съдебен иск? Но какво ли пък изобщо е безумно в "страната на неограничените възможности"? Където например е възможно близките на една болна да съдят болница, защото били душевно измъчвани само от външния вид на лекарите, които обслужвали майка им в интензивното отделение. И където загубата на един панталон води до иск за 65 милиона долара...Една жена потърсила в телефонния укузател лекар, който да й направи липосукция. Лекарят, на когото се спира, обаче не е специалист и след козметичната операция се стига до усложнения. Жената завежда съдебен иск. Срещу компанията-издател на телефонния указател...

Друга жена причинява транспортна злополука. И дава под съд компанията Mazda, защото от производителя на леката кола не й било обяснено как да си служи с предпазния колан. Иска обезщетение 50 хиляди долара.

"Нашето правораздаване е парализирано от хора, които засипват съдилищата с откачените си искове и искат бързи пари", обяснява журналистът Ренди Кесингам. Журналистът и хуморист е написал книгата "Истинските награди Стела" по името на наградата, която самият той раздава онлайн от 2002 година насам. Тя е за най-безумните съдебни дела. "Алчни опортюнисти, несериозни искове и закон, излязъл извън всякакъв контрол", гласи подзаглавието на книгата. Безумното всекидневие в американските съдебни зали надали би могло да бъде охарактеризирано по-точно.В Америка да се подават много съдебни искове носи и много пари. Според Кесингам не е случайно, че броят на адвокатите в САЩ е равен на общия брой на останалите им колеги по целия свят. Наградата си той назовава в чест на Стела Либек, която през февруари 1992-ра се опарила с горещо кафе в ресторант на McDonalds. След станалото тя дава безброй пресконференции, ангажира скъпоструващи адвокати и започва епична съдебна битка срещу "краля на хамбургерите". Процесът е исторически, защото не само донася на възрастната дама над половин милион долара, а и отваря очите на сънародниците й за определени възможности, стига да се намери повод за съд.

След като Либек печели делото през 1994 година, в интернет се развива истинска мода на безумните съдебни искове. Популярност придобива един имейл относно "Наградите Стела", информиращ за най-гротескните дела. Така например някоя си Амбър Карсън получила по съдебен път 113 500 долара от един ресторант, където се подхлъзнала в локва от безалкохолно питие и счупила опашната си кост. Твърди се, че Карсън непосредствено преди инцидента хвърлила чашата си по ядосалия я с нещо неин приятел.

Невероятно, но факт

Подобни случаи звучат всъщност твърде налудничаво и действително фактите във въпросния имейл се оказват измислици. Според Ренди Кесингам обаче не е било нужно такива истории да се изсмукват от пръстите. Действителността предлага достатъчно материал, доказващ, че нещо с американското правораздаване не е наред.

До 2007 година Кесингам удостоява с наградата си най-шантавите главни герои на подобни съдебни процеси. Последният "лауреат" е адвокатът Рой Пирсън. Заради изгубен панталон той подал иск за 65 милиона долара срещу ателие за химическо чистене. Естествено като причина той посочва "преживените душевни терзания". Пирсън не се отказва и след като панталонът му е намерен, а просто отрича, че това е неговият. Една година по-рано Алън Рей Хекард, двойникът на Майкъл Джордан, също е удостоен с наградата "Стела". Неговата мечта за 832 милиона обаче се спуква като сапунен мехур и той се отказва от иска си. Не споделя защо се оттегля от съдебния спор. Адвокати на ответниците обаче изразяват предположението, че Хекард навреме бил проумял, че чисто и просто не може да си позволи да плаща разноските по делото.Добави коментар