Три отрови в дома ни

241
Три отрови в дома ни

Които сами сме внесли

Дори в собствения си дом не можем да избягаме от токсините и рисковете за здравето. Повечето от тях ние сами внедряваме, а част от тях можем да редуцираме като риск. Вижте няколко токсина и къде се "крият" те.

Антибактериален сапунАнтибактериалните средства за миене на ръце отдавна се отричат заради антибактериалния агент трихлозан. Той се използва в сапуните и пастите за зъби, а според експерти, носи рискове от заболявания на щитовидната жлеза и нарушение на хормоните.

Учените смятат, че тези сапуни дават твърде голяма сигурност на хората и те пренебрегват обилното измиване на ръцете, което предпазва от болести и инфекции, предупреждава woman.bg.

Има бактерии, които са резистентни на антибактериалните съставки и се развиват още по-бързо. Все повече се отричат течните сапуни за ръце, които са по-удобни, но не и ефективни. Вместо тях изберете обикновени сапуни и топла вода, като измивате обилно ръцете до китките за поне двадесетина секунди на всяко миене.

Агресивни почистващи средстваИзползваме агресивни препарати, за да почистим стаите и повърхностите, за да сме по-здрави, а всъщност рискуваме да погълнем много по-опасни от бактериите химически токсини, които се натрупват в организма.

Амонякът може да предизвика астма, а силните почистващи пасти за фурни са опасни за респираторния апарат, както и препаратите за отпушване на канали. Ако смесите белина или хлор с амоняк, можете да се натровите от изпаренията.

Ако пък в дома Ви има малки деца и животни, рисковете от отравяне и изгаряне са повече от огромни. Най-добре изхвърлете бързодействащите, но отровни вещества, и ги заменете с еко алтернативи или с вещества от кухнята.

Смята се, че разтвор от една част оцет и девет части вода може да унищожи 90% от бактериите, като единственият риск е да усещате няколко часа острата миризма на оцета. Лимоновият сок е страхотно и изпитано средство срещу хлебарки и мравки, а содата за печене, смесена с оцет, разтваря наслоените нечистотии в каналите.

Оцетът може да се използва и за почистване на стъкла, а содата може да се използва за абразив във фурните. Ако искате по-силен антибактериален препарат, използвайте водороден пероксид.

Химикали от химическото почистванеНе залагайте на по-лесния начин за почистване на дрехите, като ги занесете на химическо. В тъканите може да остане перхлороетилен, PCE, който се използва често за почистване на дрехи. Той е канцерогенен за бъбреците, за централната нервна система и за черния дроб.

Даже онези тъкани, за които се твърди, че могат да се почистват само чрез химическо, могат да се изперат без повреди, ако разучите инструкции за пране на деликатни материи.Добави коментар