Тревожни данни за кърменето

285
Тревожни данни за кърменето

85% от децата на три месеца вече са на твърда храна

Все повече жени, особено в рамките на Европейския съюз, са убедени в ползите от кърменето, макар че цифрите за това не са обнадеждаващи. Едва между 4% и 13% от децата на двумесечна възраст са кърмени, сочи проучване, цитирано днес от представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радучай.

"Днес не е Ден на цветята, а на равните права", подчерта в началото на словото си Таня Радучай смисъла на Международния ден на жената 8 март, който се празнува вече 100 г., посочва БГНЕС. Тя говори за ролята на жената в различните части на света и за кърменето като здравословна храна и защита срещу болести.

Радучай обясни и защо кърменето все още е непопулярно в България. Тревожни са данните, че 85% от децата на тримесечна възраст у нас вече са на твърда храна, че в родилните домове и детските заведения не се спазват стандартите на Световната здравна организация, а срещу агресивната реклама на фирми, лансиращи хранителните си продукти, няма твърдо противодействие.

По–оптимистични данни предостави посланикът на Унгария Юдит Ланг за собствената си страна по отношение на кърменето и убедеността на майките за неговото прилагане към новородените деца. Целта е 20% от родилните домове да насърчават кърменето и затова в нейната страна непрекъснато се правят семинари и обучения, за да имат майките информиран избор при храненето на децата си.Коментари

Коментар: 5
Коментар: 4
1zqjac'"(){}:/1zqjac;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjac'"(){}:/1zqjac;9

Коментар: 1
kyrmeneto

Здаравейте! Аз лично съм си кърмила до 2год. и чесно казано по никакъв начин не съжалявам това сега мисля си оказва влияние тъй като вскакъв вид болести ги преодолява по- лесно! Така че дами КЪРМЕТЕ си децата не е толкова сложно ще се лишите малко от излизания почивки и всякакъв друг вид забавления но накрая ще сте щастливи!


  • 1

Добави коментар