Треска за Коледа

101
Треска за Коледа

Проверяват за опасни украси

Дни преди празниците започнаха проверки за нелегална продажба на пиратки и бомбички. В Бургас пък взеха кардинално решения на проблема – кметът забрани употребата на пиротехнически средства на обществени места. Полицаите проверяват дали обектите имат разрешително за търговия и съхранение на пиротехнически средства и дали помещенията, в които се съхраняват, са подходящи. Старателно се оглеждат и всички изделия.

Оказва се, че купувачите често са самонадеяни и не спазват инструкциите

„Примерно им обясняваш – на римската свещ фитилът трябва винаги да е нагоре, то си има и стрелкичка. Но има доста клиенти, които казват: „Аз знам, паля я надолу“ и затова се получават понякога и бели при неправилна употреба“, обяснява пред бТВ продавачът Валя Неделчева. Освен в магазините, пиратки и бомбички се продават и директно на улицата. Нелегалните търговци се активизират в дните непосредствено преди Нова година.„Много често се натъкваме на такива изделия с нарушена опаковка. При някои пък има изтичане на част от барута... и съответно като попадне в ръцете на някое дете, може да му скъса пръстите. Най-малкото, което може да стане“, предупреждава Диан Атанасов, нач. служба „КОС" към МВР – Бургас.

Пазарът е залят и от евтини светещи гирлянди

Те се купуват масово заради ниската им цена. Качеството им обаче също е съмнително. „Захранващият шнур не трябва да бъде двупроводен, т.е. трябва да бъде с допълнителна изолация, щепселът да е със зазимителна клема. Освен това разстоянието между щепсела и първата лампичка трябва да е минимално 1500 мм, т.е. метър и половина“, заяви инж. Желязко Цинов, началник на Регионален отдел „Надзор на пазара“ в Бургас. Честа практика, на която се натъкват инспекторите, е търговците да лепят допълнително етикети, които заблуждават. Такива изделия са опасни и могат да предизвикат токов удар или пожар.

В момента трескаво тече пазаруването за Коледа. За подаръци българите ще похарчат средно по 249 лева, сочи проучване на една от големите компании за картови разплащания у нас.

Над 70 на сто от хората ще заложат на миналогодишния си бюджет за подаръци

Част от тях имат готовност да надвишат сумата средно с 40 лева. Близо една трета от участниците в допитването са заявили, че ще похарчат между 100 и 200 лева за подаръци. Мъжете са склонни да проявят по-голяма щедрост от дамите. „Около 280 лева, докато жените са малко по-рационални - около 222 лева са склонни да похарчат”, казва Красимира Райчева, мениджър на компания за картови разплащания.

При дамите сумите са по-скромни, но обиколките по магазините в пъти по-дълги

„Мъжете са по-смели, не искат да губят излишно време, избират по-бързо и плащат повече”, споделя наблюденията си Елица Кирилова, управител на магазин за козметика.

Сред най-предпочитаните покупки за подаръци са дрехите, играчките и козметиката. Традиционно и тази година предпразничната суматоха се усеща и в магазините за техника, като най-търсените стоки са таблети, персонални компютри и телевизори.

Онлайн пазаруването става все по-популярно, показва още проучването.Добави коментар